Kulcsár Béla emlékkiállítás nyílt a 19. Bernády Napokon

A Bernády György polgármester emlékének, szellemiségének szentelt rendezvénysorozatot 19. alkalommal szervezte meg a nevét viselő alapítvány. Mint minden évben, ez alkalommal is képzőművészeti kiállítás és könyvbemutató, ifjúsági vetélkedő, koszorúzás, valamint az emlékplakett-átadó gála alkotta a programot.

A Bernády Ház szűkösnek bizonyult, olyan sokan érdeklődtek Kulcsár Béla művészete iránt. A marosvásárhelyi szobrászművész 40 évvel ezelőtt hunyt el alig 47 évesen, gazdag életművet hagyva maga után – ismertette az alkotót Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, aki rámutatott arra is, hogy a román kommunista rezsim küldte a korai halálba a művészt, akinek munkássága most sem kap elég figyelmet a várostól, ahol született és amelyért tevékenykedett. Szabadtéri szobrai közül a Színház téren látható egy kompozíció, ám a tér felújítását követően nem az eredeti terv szerint helyezték azokat vissza, és az egyik darab el is tűnt. Az Íjásznő című alkotása ugyancsak ismerős lehet a marosvásárhelyiek számára, hiszen az az egykori vérközponttal szemben, a város első toronyépülete előtt áll.A 19. Bernády Napok ifjúsági sportvetélkedővel indított a Szász Albert Sportgimnázium tornatermében, ahol több mint kétszáz fiatal mérte össze ügyességét, közöttük román gyerekek is. Borbély László a megnyitón elmondta, hogy Bernády György nem csupán a magyarok polgármestere volt, hanem mindenkié, aki ebben a városban élt. A Bernády György Közművelődési Alapítvány elnöke hangsúlyozta azt is, hogy minden évben könyvbemutató, képzőművészeti tárlat, koncert gazdagítja az ünnepi sorozatot, amelynek célja továbbadni az egykori városépítő polgármester emlékét, éltetni szellemiségét, megismertetni a múltat azokkal is, akik kevésbé ismerik azt.

„Úgy érezzük, hogy együtt vagyunk és együtt vagyunk erősek” – fogalmazott Nagy Miklós Kund, a Bernády György Közművelődési Alapítvány alelnöke, aki a csütörtök esti megnyitón bemutatta a Marosvásárhely – Régi városháza című, második kiadását megért kétnyelvű kiadványt.

Zsigmond Barna Pál, Magyarország marosvásárhelyi származású csíkszeredai főkonzulja magánszemélyként szeretett volna részt venni a rendezvényen – mondta, miután felkérték, szóljon ő is. Azt emelte ki beszédében, hogy a Kárpát-medencében a magyarok egymásra vannak utalva, határon innen és túl, egymás nélkül nem lehetnek erősek. „Az egymásbakapaszkodás is lehetne a mottónk – ezért is jelentősek az ilyen ünnepi rendezvények, mint ez a mostani Marosvásárhelyen”-fogalmazott. A Bernády Napok pénteken koszorúzással folytatódott az egykori polgármester síremlékénél, illetve köztéri szobránál.

Péntek este kerül sor az emlékplakett átadására, amit minden évben egy olyan személynek ítél oda az alapítvány kuratóriuma, aki tevékenységével nagyban hozzájárult Marosvásárhely fejlődéséhez. Az ünnepi esten Szilágyi Enikő, Marosvásárhelyről elszármazott színművész lép fel egyéni műsorával.

Kapcsolódók

Kimaradt?