Comedy Cluj: erősödik a keleti komédia, a bohócok ideje pedig lejárt

Erősödik a keleti komédia, a bohócok ideje pedig lejárt, tudtuk meg a Comedy Cluj Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol az is elhangzott, hogy a kritikusok túl szigorúak a vígjátékokkal, pedig jó komédiát rendezni sokkal nehezebb, mint drámát.

A fesztivál versenyfilmjeit elbíráló öttagú zsűri a következő szakemberekből áll: Florian Mischa Böder rendező, a 2015-ös Comedy Cluj közönségdíjas filmjének (A bérgyilkos magányossága a lövés előtt) rendezője, Domnica Cîrciumaru casting-igazgató, aki több mint 55 produkcióban dolgozott már, többek közöt olyan hírességekkel, mint Claude Lelouch vagy Cristian Nemescu, Ronan Doyle írországi filmkritikus, az Indiewire szerzője, a kortárs román film jó ismerője, Sophia Freeman, a London Comedy filmfesztivál (LOCO) egyik szervezője, valamint Carl Haber forgatókönyvíró, producer, a Római Nemzetközi Filmakadémia alapítója.A versenyben résztvevő nyolc film különböző országokból érkezett: szaud-arábiai, olasz, görög, fülöp-szigeteki, spanyol, izraeli, brazil és francia humort látott a zsűri az elmúlt napokban. Az alkotások között négy díjat osztanak ki, a legjobb filmnek járó díjat, illetve a legjobb rendezésért, a legjobb forgatókönyvért, valamint a legjobb színészi alakításért járó elismerést.

Nincs könnyű dolga a vígjáték-rendezőnek

A versenyfilmek közül több komoly társadalmi témával foglalkozik. Sokkal nagyobb kihívást jelent komédiát rendezni egy komoly témáról, mint drámát, de az igazán jó filmek egyszerre tudnak megnevettetni és könnyekre fakasztani, hangzott el a sajtótájékoztatón.

A komédia műfaji sajátosságaira reflektálva a zsűritagok arra a következtetésre jutottak, hogy nincs könnyű dolga annak a filmes alkotónak, aki vígjátékrendezésbe vágja a fejszéjét. A közönség ugyan nagyra értékeli a jó vígjátékot, a kritikusok viszont mostohán bánnak ezzel a műfajjal.

Az emberek általában szigorúbbak a komédiákkal, véli Sophia Freeman. Nem csak az IMDB-értékelésekben tükröződik ez, hanem az Oscar-díjakban is: a legutóbb 1978-ban nyert Oscar-díjat a legjobb rendezésért komédia, Woody Allen Annie Hall című filmjéről van szó, tette hozzá Ronan Doyle. A humor regionális: ami Szaud-Arábiában vicces, nem biztos, hogy máshol is az, egy komédia ezért nehezen válik világszerte elismertté, mutatott rá a jelenség gyökerére Carl Haber. 

Ami az alkotói oldalt illeti, Sophia Freeman elmondta, hogy Nagy-Britanniában nehezebb komédiára pénzt szerezni, mert a humor szubjektív, és mindig épp az adott elbíráló bizottságot kell megnevettetni. Florian Mischa Boder szerint az alkotó egyik problémája, hogy hogyan érzékeltesse a leendő vígjáték hangulatát, hiszen a humor szubjektív dolog. A rendező elárulta, hogy A Bérgyilkos magányossága a lövés előtt című film előkészítésekor próbáltak ismert filmes példákat hozni a humor érzékeltetésére, ez a módszer viszont eléggé behatárolja az alkotói szabadságot.

A komédia változott az utóbbi időben

A bohócok ideje lejárt, fogalmazott Carl Huber. Szerinte a közönség ma már kevésbé naiv, másrészt nagyon sok impulzus éri, ezért mindig valami újat szeretne látni. Maguk a színészek is ódzkodnak attól, hogy egész életükben egyetlen karaktertípust alakítsanak. Jim Carey például már túllépett a Dumb and Dumber-en és mélyebb filmekben játszik, mutatott rá Huber. Ma is vannak elismert vígjátékszínészek, tette hozzá Sophia Freeman, csak ezek tévésorozatokban játszanak inkább, nem mozifilmekben, így kevésbé válnak olyan referenciaponttá, mint korábban a nagy európai komikusok. 

Domnica Cîrciumaru, aki három éve visszatérő vendége a Comedy Cluj Fesztiválnak úgy látja, hogy sokat fejlődött a komédia műfaja a keleti országokban. Hozzátette, Európának van filmes hagyománya úgy a drámában, mint a vígjátékban, de a keleti országok most kezdenek kitűnni vígjáték terén.

Ronan Doyle kritikus szerint az utóbbi 15 évben sok jó román film készült, ezeknek nagyon jó a nemzetközi megítélése. Kritikusként azonban úgy látja, hogy kialakult a hosszú beállításokból álló, nyomasztó román film sztereotípiája. Ezzel szemben ő másfajta román filmeket is próbál népszerűsíteni, egyik kedvence épp egy vígjáték, az Emlékek az aranykorból (Amintiri din epoca de aur).

A Comedy Cluj Nemzetközi Filmfesztivál vasárnapig tart, a díjátadó gálát a Florin Piersic moziban szervezik meg szombat este 7 órától. Vasárnap este 8 órától a Iulius Mallban vetítik le a legjobb film díját elnyerő alkotást, ezzel párhuzamosan, fél 9-től pedig a Florin Piersic moziban azt a filmet, amelyik a közönség szavazatai alapján a legnépszerűbbnek bizonyul. Vasárnap este fél tízkor a Győzelem moziban megtekinthető Cristian Nemescu California Dreamin' című filmje, amelyet a rendező hirtelen halála miatt befejezetlenül mutattak be 2007-ben. A filmet több fesztiválon díjazták, Cannes-ban elnyerte az Un Certain Regard kategória fődíját. 

Kapcsolódók

Kimaradt?