Sepsiszentgyörgyön találkoznak az erdélyi hivatásos táncegyüttesek

Sepsiszentgyörgyön tizenkettedik alkalommal találkoznak az erdélyi hivatásos táncegyüttesek. A vándorfesztivál idei kiadását október 13–16. között a Háromszék Táncegyüttes szervezi. Sipos Noémi, a Háromszék Táncegyüttes sajtóreferense a Maszolnak elmondta: az Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Találkozója (EHTET) az erdélyi táncélet legfontosabb szakmai rendezvénye, amelyet az öt hivatásos táncegyüttes évről évre más-más helyszínen szervez meg.

A találkozót rendhagyó villámcsődülettel nyitják meg Sepsiszentgyörgy Főterén október 13-án, csütörtökön 15 órakor. A háromszéki néptánc- és népzenekedvelő közönség ezen a héten csütörtöktől vasárnapig betekintést nyerhet a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Maros Művészegyüttes, a Nagyvárad Táncegyüttes, az Udvarhely Néptáncműhely, és a házigazda Háromszék Táncegyüttes munkásságába.

A fesztivál programjához tartozó szakmai kiértékelők, kerekasztal-beszélgetések lehetőséget teremtenek betekinteni az együttesek tevékenységébe és rálátást biztosítanak a hazai táncművészet aktuális helyzetére. A négynapos sepsiszentgyörgyi rendezvényen egyéni produkciókkal mutatkozik be az öt erdélyi hivatásos táncegyüttes, majd közösen is színpadra lépnek a találkozó gálaműsorán. A közönség várhatóan változatos műfajú előadásokat láthat a hagyományos folklórelőadástól a folklórszínházig, tánc-színházig.

Emellett a rendezvény ideje alatt állandó programként lesz jelen a viselet-kiállítás a Tamási Áron Színház előcsarnokában, ahol Mátéfi Zita, Székely Melinda, Miklós Papp Zsuzsanna és Miklós János egyedi tervezésű ruhadarabjai várják a látogatókat. A kiállítás megnyitójára csütörtökön 15:30-kor kerül sor.

A fesztivál szervezői több kiegészítő programot is kínálnak a résztvevőknek, fellép a sepsiszentgyörgyi M Studio, koncertezik a Tesztoszteron Zenei Alakulat és az Impro-Víziók zenekar. A rendezvény ünnepi gálaműsorát október 16-án, vasárnap 18 órától lehet megtekinteni a Tamási Áron Színházban.

Az előadásokat értékelő szakmai bizottságba neves táncszakértőket, színházi szakembereket, közéleti személyiségeket sikerült bevonniuk a szervezőknek: Kocsis Enikő, Kutszegi Csaba, Makovinyi Tibor, Nagy B. Sándor, Sardar Tagirovsky, Simó Júlia és Szép Gyula különböző szempontok mentén elemzik majd a produkciókat. A szakmai kiértékelőket Prezsmer Boglárka moderálja.

A rendezvény alatt naponta fesztiválújságot jelentetnek meg és egy folyamatosan frissülő fesztiválblogot lehet majd követni a találkozó honlapján, a www.ehtet.hte.ro oldalon. A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap, Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala támogatja. Társszervezők a Romániai Magyar Néptánc Egyesület és a Lajtha László Alapítvány. Jegyek a sepsiszentgyörgyi Kulturális Szervezőirodában kaphatók.

Kapcsolódók

Kimaradt?