Hét nap és hét este ünnepelt a Maros Művészegyüttes

A román és magyar tagozat közös rendezvényével zárta ünnepi sorozatát a Maros Művészegyüttes vasárnap este a Kultúrpalotában. A 60 évvel ezelőtti alakulásra, az intézmény elődjére, az Állami Székely Népi Együttesre emlékező esten a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia vegyeskara és kórusa is színpadra lépett.

A legfiatalabb és legidősebb táncos generáció is közönség elé állt a Maros Művészegyüttes jelenlegi táncosai mellett az egyhetes rendezvénysorozaton, amelyet a magyar és a román tagozat közösen szervezett. Az együttes művészei által irányított amatőr-, gyermek- és ifjúsági néptánccsoportok mutatkoztak be elsőként az ünnepi hét keretében, majd az „öregekkel” beszélgetett Novák Ferenc „Tata”, Kossuth-díjas koreográfus, számos produkció, folklórműsor színpadra állítója, több táncosgenerációnak is jó ismerője.A kezdeteket idézték, az elmúlt évtizedek legemlékezetesebb pillanatait elevenítették fel. A Most múlik című produkció bemutatóját is erre a hétre ütemezték, amelynek rendező-koreográfusa Könczei Árpád volt, aki a televíziós műsorokban oly felkapott „sztárcsinálás” műfaját pellengérezte ki, az elértéktelenedés veszélyeire figyelmeztette a nézőt, arra, hogy a versengés, a teljesítmény-központúság milyen negatív következményekkel jár.

Barabási Csaba Attila, a Maros Művészegyüttes igazgatója a maszol.ro-nak úgy fogalmazott, jól sikerült az egyhetes rendezvény, valamennyi előadást teltház kísérte, közel háromezer néző volt kíváncsi a műsoraikra. „Együtt ünnepeltünk magyarok és románok, mert már Állami Székely Népi Együttesként alakultunk meg hatvan évvel ezelőtt, a magyar néptánc és népzene mellett a román folklórt is népszerűsítették az elődeink, tehát a mai román tagozatnak is itt a helye” – mondta az igazgató.

Az október 3-án, hétfőn kezdődött sorozat vasárnap este a Kultúrpalotában zárult. Kilyén Ilka és Liviu Pancu műsorvezetők sorra szólították színpadra az ünnepelteket, a Maros Művészegyüttes vezetőit, az egykori vezetőket, az együttest fenntartó Maros megyei tanács elnökét és alelnökét, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia igazgatóját.

A nagyterem közönsége egy perc néma csenddel adózott azok emlékére, akik már eltávoztak az élők köréből. Az ünnepi műsor a filharmónia kórusának előadásával kezdőtött, Vasile Cazan, a filharmónia igazgatója, karvezetője ünnepi beszéde után az erre az alkalomra készített műsort vezényelte.

Péter Ferenc megyei tanácselnök, majd Barabási Csaba Attila köszöntötte az ünneplőket. Színpadra szólították többek közt Füzesi Albertet is, az együttes művészeti vezetőjét, aki 50. születésnapját, egyben nyugdíjazását is ünnepelte ez alkalommal. A műsort a román tagozat előadása folytatta, majd a magyar tagozat lépett közönség elé küküllőmenti és mezőségi táncokkal, énekelt Kásler Magda. A Zenekarvezető Moldován Horváth István, a tánckarvezető Nagy Levente és Domokos Zsuzsanna volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?