Táncra perdültek a főtéren a marosvásárhelyi magyarok

Hivatásosak és amatőrök, fiatalok és idősek, szülők a kisgyerekeikkel, népviseletben és farmerben, nézők és arra járók is táncoltak vasárnap délután Marosvásárhelyen a Színház téren szervezett flashmobon, amellyel a néptáncra akarták felhívni a figyelmet a szervezők.

A Folk Center, a MIET (Maros megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács) és az MMDSZ (Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség) közös szervezésében 5 percre a nyárádmenti táncok muzsikája tette hangulatossá a város főterét. Amint azt Varró Huba néptáncoktató érdeklődésünkre elmondta, a cél a figyelemfelkeltés volt. Azt akarták, hogy minél több emberben keltsék fel az érdeklődést a néptánc és népzene ereje, szépsége iránt.

Hétfő este indul a táncház és annak keretében a táncoktatás a Jazz&Blues Clubban, ahol kezdők és haladók egyaránt megtalálják a maguk számára legmegfelelőbbet. A kezdőknek általános nyárádmentieket tanítanak, a haladókkal a jobbágyteli tánclépéseket ismertetik meg – magyarázta Varró Huba. 

A vasárnap délutáni villámcsődületen körülbelül háromszázan vehettek részt, nem csupán marosvásárhelyiek, de a környékbeli falvakból és még Segesvárról is érkeztek táncoslábú iskolás gyerekek, egyetemisták.

A nyárádmenti táncokat ki jól, ki kevésbé jól táncolta, a jókedv, a lelkesedés azonban mindenkit magával ragadott. “Csak ennyi volt?” – kérdezte egy idősebb hölgy a nézőközönség közül, akinek elmagyarázták, hogy igen, ez ennyi volt, hiszen nem előadást látott,  villámcsődületnek csupán kedvcsináló. Táncos flashmobot tavaly ősszel szerveztek először Marosvásárhelyen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?