Magyar kultúra Nagyszeben őszi kínálatában

Rendszeres magyar kulturális rendezvényekkel készül őszre a HÍD - Nagyszebeni Magyar Kulturális Központ – értesültünk az egyesület közleményéből.

„Csak másban moshatod meg arcodat” – A Nagy Versmondás

Hétfőn este 6 órától, a Thalia Filharmónia kistermében lép fel a Sebő együttes, Jordán Tamás és Fűzfa Balázs hagyományos irodalmi-zenés előadásukkal, a Nagy Versmondással, amellyel öt éve erdélyi helyszíneken is előadnak. Az újabb Nagy Versmondást József Attila tiszteletére állították össze, az előadók és a közönség közösen mondják el József Attila Születésnapomra című versét. A „Csak másban moshatod meg arcodat” verses-zenés előadást szerdán 12 órától a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban, este hét órától pedig a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében is meghallgathatja a közönség. 

Filmtettfeszt Nagyszebenben is

Ötödik éve, hogy a Filmtettfeszt kolozsvári szervezőcsapata Nagyszeben felé nyit és alkalmat kínál a legfrissebb magyar filmes produkciók megtekintésére.

A rendezvény programja:
Október 7., péntek
10.00 Sárkány és papucs - gyermekfilm
15:30 Animációk (63 p.)
17:00 Filmtett workshop (60 perc)
18:00 Szerdai gyerek - színes, magyar filmdráma, 93 perc, 2014 (+16)
20:00 Éjszakám a nappalod - színes, magyar fekete komédia, 102 perc, 2014 (+16)
Október 8., szombat
15:00 Filmgalopp (94 perc)
16:30 Magyar rövidek 2 (76 perc)
18:00 Anyám és más futóbolondok a családból - színes, magyar játékfilm, 108 perc, 2015 (+12)
20:00 Víkend - színes, magyar thriller, 100 perc, 2015 (+16)

Lélekkabát és Kolindárium - Demény Péter költő, író kettős könyvbemutatója

Demény Pétert a nagyszebeni Habitus Könyvesboltban október 12-én este hat órakor a Lélekkabát, illetve a Kolindárium című, 2015-ben megjelent versesköteteiről Kató Csilla kérdezi. Demény Péter Lélekkabát című verseskötetének – egész nemzedékére jellemző – alaptémája az értékvesztés, -keresés, az átöröklendő értékrend elfogadásának és/vagy tagadásának dilemmája. Az első költemények az újrakezdés szárnypróbálgatásai, s mint minden újrakezdés, ez is egy újabb számvetés elé állítja a költőt, míg a kötet második része a beteljesült szerelem élményének lírai megfogalmazása, változatos versformákban, beszédmódokban. A könyvet Eperjesi Noémi grafikái illusztrálják.A Kolindárium verses névnaptár vagy névnap-tár. Előszavában így fogalmaz a kötetről Balázs Imre József költő, irodalomkritikus: „Volt egy év, amikor Demény Péter Facebook-ismerősei a naptárt figyelték, s ha korábban amúgy nem is tulajdonítottak jelentõséget saját névnapjuknak, nem balázsoltak, nem fruzsináztak és enikőlltek, egy pillanatra talán mégis felmerült bennük, mit fog majd írni Demény a névnapjukon. (...) Ennek az évnek a verslenyomatait tarthatja most kezében az olvasó, egy rendhagyó névnaplót. Egy naponta frissített, kinyomtatott versblogot. (...) Napló és dokumentum is, igen, nyilvánossá tett beszámoló a szerző napjairól, állapotairól, hangulatairól. Sokféleképpen olvashatjuk tehát, önmagunk tükörképét keresve benne – és persze azt az arcot, amelyik rezdüléseivel segít át bennünket egy-egy teljes évünkön, hogy aztán minden újrakezdődhessen.” 

Ars HUNGARICA fesztivál 

November 10. és 15. között, tizenegyedik alkalommal szervezi meg a HÍD - Szebeni Magyar Egyesület a térség közkedvelt magyar kulturális eseményét, az Ars HUNGARICA fesztivált. Ennek célja az, hogy a több évszázados helybéli magyar jelenlétet hangsúlyozza és az eseményekkel hozzájáruljon a magyar közösség érvényesüléséhez a Kárpát-medence határán, magyar kulturális gyöngyszemeket mutasson be és híd legyen a különböző igényeket és anyanyelvet képviselő személyek, nem utolsó sorban intézmények között.

A fesztivál sikeresen beilleszkedett a nagyszebeni kulturális élet gazdag forgatagába, elismert és várt eseményként szerepel a város hivatalos műsorai között. A magyar hagyományt, kulturális gazdagságot mutatja be a helybelieknek és vendégeinek egyaránt. Ugyanakkor a helyi magyar közösség számára kulturális értéket, hovatartozási érzést, kikapcsolódási lehetőséget kínál.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?