Nagy sikert aratott Csíkszeredában Csontváry „csodája”

Tapsot és ajándékokat kapott kedd este a csíkszeredai Csontváry Erdélyben című kiállítás legutolsó, 41031. látogatója. Az ünnepi zárógondolatok mellé a visszaszámlálás legutolsó negyedórájának forgalmát is elhoztuk, a biztonsági őr kamrájában rögzítve.

Pezsgős köszöntővel és összegző statisztikával zárult a Csíki Székely Múzeumban kedd este a Csontváry Erdélyben című kiállítás. A 41031. tárlatlátogató a Segítő Mária kollégium nyolcadikos diákja, a csíkszeredai Balogh Noémi lett, aki a Maszolnak elmondta, nagyon örül, hogy megtekinthette a kiállítást – főképpen annak, hogy a tárlatzárás után is visszaengedték nagynénjével, hogy ráérősen is megcsodálhassa a Csontváry Kosztka Tivadar-alkotásokat.

A Csíki Székely Múzeumban a kiállítás utolsó negyedórájában is nagy volt a forgalom, amint a biztonsági felvételeken is látható.

„Ez egy nagyon nagy siker. Budapesten több mint egy fél évig volt látogatható a Csontváry-kiállítás és a látogatók száma nem érte el a 120 ezret. A csíki kiállítás nem csak a súlyával, vagy abban az értelemben, hogy mennyire megérintette érzelmileg és esztétikailag a látogatókat, hanem számszerűségben is fölzárkózott a Munkácsy mögé. Ugyanis azt 62 ezren nézték meg, az volt a kiállításoknak az István, a királya – fogalmazott a hivatalos tárlatzárón Gyarmati Zsolt múzeumigazgató.

„A művészetkedvelő- és művészetpártoló közönség régi, dédelgetett álma a Munkácsy-kiállítás óta, hogy Csontváry életművét is itt, Székelyföldön csodálhassa, behatóbban megismerhesse. Ez az óhaj akkor, ezelőtt 8 évvel, teljesen abszurdnak, megvalósíthatatlannak tűnt. És, íme, megvalósult. Lenyűgöző a kiállítás, életünk óriási élménye” – ehhez hasonló bejegyzések ezreivel találkozhatunk a csíkszeredai Csontváry-kiállítás emlékkönyveiben. Az idézetet fölolvasó múzeumigazgató hozzátette: ez igazolja azt, hogy ezeket az úgynevezett „nagykiállításokat” érdemes hozni Erdélybe, Székelyföldre, mert a művészetkedvelő látogatók több tízezrei kíváncsiak az igazi értékekre, a színvonalra és kíváncsiak arra a nagy csodára, amit például Csontváry művészete jelent – fogalmazott Gyarmati.

A látogatók mind „csodáról” beszéltek

„Hallva a szóbeli és olvasva a bejegyzett visszajelzéseket, mindenki csodáról beszél: a csoda az, ahogyan megérintette a látogatókat Csontváry Kosztka Tivadar művészete, az ő egyénisége, az a mítosz, amit jórészt maga kreált önmagáról. De az egész élete és festészete, egzotikus útjai és azok lenyomatai” – részletezte az intézményvezető. Amint jelezte: egyetlen negatív bejegyzés sem volt a szinte teljesen betelt két emlékkönyvben, leszámítva, hogy akadt, akinek a Ferencz József-kép tematikája nem tetszett. Ilyen még a Munkácsynál sem volt, mondta, ott ugyanis nagyon sokat fájlalták, hogy a tumultus miatt nem tudtak a képekben megfelelő komfort mellett gyönyörködni.

Gyarmati Zsolt kiemelte: a szponzorok mellett a múzeum fenntartója, Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata az, aki nélkül ez a kiállítás nem valósulhatott volna meg, ugyanis „több százezres” támogatással biztosította a kiállítás anyagi hátterét és biztosítja a múzeum folyamatos működését is. „Akkora összeggel járult hozzá a város a múzeum működéséhez, hogy erről a többi székelyföldi város múzeuma csak álmodozhat” – jelentette ki Gyarmati Zsolt.

Csíki Csontváry-mérleg számokban
41031 látogató tekintette meg a kiállítást, csak a vendégkönyv-bejegyzések alapján. A látogatók 31 országból jöttek, olyan egzotikus helyekről is, mint India, Korea, Új-Zéland és Banglades, de Jordániából is érkeztek a látogatók, akik turistaként tartózkodtak Csíkszeredában a kiállítás idején. Összesen 250 településről jöttek, többek közt Taorminából is – abból a városból, amely az egyik témája Csontvárynak. 287 bejelentkezett csoport volt, nagyon sokan bejelentkezés nélkül érkeztek. A legnagyobb látogatottságú nap a Múzeumok Éjszakáján volt: 2500 látogató. Kezdetben 200-300 napi átlagot jegyeztek, de 700-800 személy több alkalommal volt.

Gyarmati Zsolt igazgató megköszönte a sikert azoknak a szakmai partnereknek, akik térítésmentesen bocsátották a Csíki Székely Múzeum rendelkezésére a 47 Csontváry, és 1 Munkácsy festményt. Ezek a következőek: Magyar Nemzeti Galéria Budapestről, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, a szolnoki Damjanich János Múzeum, a miskolci Herman Ottó Múzeum és két magángyűjtő, Antal Péter debreceni ügyvéd, illetve a KOGART (Kovács Gábor Művészeti Alapítvány). Az intézményvezető a támogatóknak és kollégáknak is megköszönte a teljesítményt.

Beszédében Csíkszereda alpolgármestere, Füleki Zoltán, a 41031 látogatónak köszönte meg az elért eredményt, majd az igazgatónak és a múzeum munkaközösségének is, hogy ezúttal is, mint fogalmazott, tökéletesen végezték a feladatukat. „Olyan szeretettel és odaadással, hogy ezután már csak természetes, hogy a Csíkszeredai önkormányzatnak támogatnia kell a kezdeményezéseket, hiszen van itt egy olyan munkaközösség, amely bizonyította nem egyszer, mint most is, hogy csodákra képes. Íme, hogy itt, Csíkszeredában, egy újabb csoda zárul, és egy következő csoda indul el” – mondta az elöljáró. Mint jelezte, szomorú is: sajnálja, hogy ezeket a képeket vissza kell adni a jogos tulajdonosaiknak. „De azért, remélem, hogy Csontváryból maradt bennünk, csíkszeredaiakban, erdélyi magyar emberekben, a látogatókban egy pici rész, valahol a szívünk csücskében, és ettől egy kicsit jobbak leszünk. Jobban fogjuk szeretni a művészeteket, jobban odafigyelünk majd egymásra” – mondta az alpolgármester.

Aba-Novák Vilmos és Zsögödi Nagy Imre tárlatra készülnek

A Maszol kérdésére Gyarmati Zsolt felfedte: az előegyeztetések a vásár és cirkusz témát előszeretettel feldolgozó Aba-Novák Vilmos műveinek a kölcsönkéréséről indultak el. Ugyanis, mint megtudtuk: a tervek szerint az 1894-ben Budapesten született, összesen 47 évet élt magyar festő, grafikus, a modern magyar festészet egyik legeredetibbnek tartott tehetsége lesz a Csíki Székely Múzeum következő „vendége”, alkotásait Zsögödi Nagy Imre művei mellett állítanák ki. A jelenlegi elképzelés szerint a tárlat két alkotó és művészeti körük kapcsolatainak lenyomatait, alkotásait mutatná meg a 2018-ra tervezett újabb csíkszeredai „nagykiállításban”.

A szerző felvételei.

Kapcsolódók

Kimaradt?