Oscar-díj: az „Ukrán Serifek” című filmet jelöli Kijev

Az ukrán Oscar-bizottság a legjobb idegen nyelvű film kategóriájába Roman Bondarcsuk filmrendező „Ukrainian Sheriffs” című dokumentumfilmjét jelöli a következő évi versenyben – közölte a hétvégén az ukrán sajtó.

A zn.ua hírportál beszámolója szerint a film az Oroszország által Ukrajnától elcsatolt, Krím-félszigethez közeli, Herszon megyei falu lakóinak életéről, mindennapjairól szól. A polgármester két helybeli férfit bíz meg a rend fenntartásával a településen. A film a „serifek” intézkedései közben mutatja be a faluban zajló törvényellenes cselekedeteket, az ott élők mentalitását, életvitelét.



A film világpremierje tavaly az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválon (IDFA) volt, ahol a zsűri különdíját nyerte el. Azóta csaknem harminc ukrajnai és külföldi filmfesztiválon, versenyben vett részt az alkotás, nemrég Lengyelországban kapott nagydíjat. Eddig hét ukrán nagyvárosban mutatták be: Kijevben, Harkivban, Lembergben (Lviv), Dnyiproban, Odesszában, Mariupolban és Herszonban.

A 89. Oscar díjkiosztó gálája Los Angelesben lesz 2017. február 26-án. Tavaly a 2014-es Majdan-tüntetésekről szóló, „Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom” című dokumentumfilmet jelölték Oscarra az idegennyelvű alkotások között.

Kapcsolódók

Kimaradt?