Egy román és négy magyar film a 21. század legjobbjai között

A 21. század eddigi legjobb száz filmje közé választották Cristian Mungiu 4 hónap, 3 hét, 2 nap című cannes-i filmfesztivál Arany Pálma- és FIPRESCI-díjas filmjét, Nemes Jeles László Saul fia című Oscar-díjas alkotását, valamint Tarr Béla és Hranitzky Ágnes Werckmeister harmóniák és A torinói ló című munkáját.

A lista első helyére David Lynch szürrealista mesterműve, a 2001-es Mulholland Drive-ja került. A BBC Culture listája 36 ország 177 filmkritikusának közreműködésével állt össze. A Saul fiát a 34., a Werckmeister harmóniákat az 56., A torinói lovat a 63. helyre sorolták az ítészek, a 4 hónap, 3 hét, 2 nap a 15. helyet nyerte el.

A legjobb ötös mezőnyben Vong Kar-vaj Szerelemre hangolva (2000) című filmje követi Lynch klasszikusát. A dobogó harmadik helyét Paul Thomas Anderson Vérző olaj (2007) című drámája szerezte meg, majd rögtön utána Mijazaki Hajao Chihiro szellemországban (2001) című animációs alkotása, majd Richard Linklater Sráckora (2014) következik a sorban.

Wes Anderson, Apichatpong Weerasethakul, Christopher Nolan, Michael Haneke, Paul Thomas Anderson, valamint Joel és Ethan Coen, a 21. század legnépszerűbb rendezői, mindannyian három-három filmmel szerepelnek a listán.

A legsikeresebb év a 2012-es volt, innen ugyanis tíz film került fel a rangsorba, köztük Az ölés aktusa című dokumentumfilm és a Holy Motors, míg 2013-ból kilenc alkotás szerepel a listán, köztük a 12 év rabszolgaság és az Adele élete – 1-2. fejezet.

Kapcsolódók

Kimaradt?