A legjobb filmnek járó díjat nyerte a Saul fia a Szászmedgyesi Közép-Európai Filmfesztiválon

A legjobb filmnek járó díjat nyerte a Saul fia című film a Szászmedgyesi Közép-Európai Filmfesztiválon.

A Mediafax hírügynökség hétfőn közölte, hogy szeptember 1. és 3. között zajlott az erdélyi városban a hatodik alkalommal megszervezett fesztivál, amely úgy hirdeti magát, mint a térség egyedüli, közép-európai filmeknek szánt seregszemléje.

A fesztivál zsűrijének elnöke James Ulmer neves amerikai újságíró, a The New York Times szerkesztője volt, a szakmai testületben helyet kapott Irina-Margareta Nistor és Călin Stânculescu filmkritikus, Ileana Popovici filmszínésznő, valamint Mihai Fulger, az Országos Filmarchívum vezetője.

A fesztivál szabályzata szerint hét közép-európai ország - Ausztria, Csehország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország - náluk otthon legjobbnak ítélt filmjei vehettek részt a versenyben. Az erdélyi fesztivál idei díszvendége Oroszország volt.

A zsűri Nemes Jeles László Oscar-díjas filmjének ítélte a fesztivál fődíját. A legjobb rendezésért járó elismerést a Radu Jude kapta az Aferim! című filmért, amely tavaly Ezüst Medve-díjat nyert a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

Az erdélyi fesztiválon sorozatban másodszor nyerte magyar film a fődíjat, tavaly Mundruczó Kornél Fehér Isten című alkotása kapta a legjobb filmnek járó kitüntetést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?