Mikházi időutazás a rómaiak korába

Rabszolgavásárral, gladiátorok küzdelmével, barbárok és rómaiak összecsapásával, római katonák hadgyakorlatával, ezeken kívül kőmegmunkálással, ékszerkészítéssel, társasjátékokkal, divatbemutatóval, testfestéssel, mágiával készülnek az idei, a 4. Római Fesztiválra Mikházán augusztus 13-án.

A mikházi Széllyes Sándor Csűrszínház, annak udvara és kertje lesz a fő helyszíne a kétezer évvel ezelőtti római kor megidézésének, de a ferences kolostor és annak kertje is helyszínéül szolgál a különböző rendezvényeknek – ismertették a szervezők a csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

Amikor 2012-ben először megszervezték a Római Fesztivált, akkor a Római Limes Maros megye területére eső részéről akartak beszélni, azt megismertetni az érdeklődőkkel, megmutatni a lehetőséget, hogy a római kor maradványaival itt is találkozhatunk, hazai tájakon. Akkor nem is gondoltak arra, hogy a fesztiválnak lesz egy második, harmadik, sőt negyedik kiadása is, amely most már a 4R Fesztivál nevet viseli.

A programról Fülöp Timea, Pánczél Szilamér és Györfi Zalán beszélt, akik ismertették a helyszíneket és mindazokat a rendezvényeket, műhelyeket, bemutatókat, amelyek a helyi és máshonnan érkező résztvevőkre várnak. A Csűrszínházban, annak udvarán és kertjében, a kolostorban és a kolostorparkban, a régészeti parkban, illetve az egész faluban megelevenedik a római kor, hiszen a tógába öltözött, vagy mai öltözéket viselők legelőbb felvonulnak, kimennek a falu szélére, a régészeti ásatások helyszínére, ahol egy sajátos ceremóniával veszi kezdetét az egész eseménysorozat. Mindenki kiválaszthatja magának a legvonzóbb programot, bámészkodhat a Fórumon, vagy megtekintheti a gladiátorokat, a római katonákat, vagy a barbárokkal való megméretkezést.

A kert fái alatti római vásáron szépségápolási kencék, fodrászat, szabóság vár az érdeklődőkre, lesz illat-teszt, de még a szegények illatszerével is lehet ismerkedni. Mivel a rómaiak sem mindig harcoltak és küzdöttek, fennmaradtak társasjátékaik, amelyeket most ki lehet próbálni, ahogy a korabeli receptek alapján készülő ételkülönlegességeket, borokat is.

A régészeti parkban órarend szerinti vezetéseket tartanak, magyarul, románul és angolul, hasonlóképpen a kolostortemplomban is. A kolostor kertjébe főleg azokat várják, akik békésebb tevékenységeket kedvelik, vagy belefáradtak a harci bemutatók látványába. Ott papírmerítés, ékszerkészítés, bőrmegmunkálás, gyertyakészítés, vetélkedő várja a közönséget, kicsiket és nagyokat is.

A Trio Estate zenekar jóvoltából barokk zenét is lehet hallgatni a kellemes környezetben. A kolostort még teljesen nem, annak csupán egy szobáját sikerül megnyittatni, ahol, a tavalyihoz hasonlóan, most is „berendezik” a kolostor egykori könyvtárát, vagyis az ott őrzött könyvek másolatából lesz egy ideiglenes kiállítás.

Kimaradt?