A Pink Floyd hőskorának eddig ismeretlen dalaiból jelenik meg CD-gyűjtemény

A Pink Floyd 27 CD-ből álló gyűjteményt dob piacra november 11-én – közölte a Sony Legacy Records. A „The Eearly Years — 1965-1972" címet viselő válogatásban számos élő felvétel, koncerteken egyedi módon elhangzott számok és húsz eddig soha meg nem jelentetett dal is szerepel.

Külön érdekesség, hogy az egyik számot, a Vegetable Man-t a legendás együttes egyik alapító tagja, Syd Barrett írta 1967-ben, még azelőtt, hogy elmebaja miatt el kellett hagynia a zenekart. A dalról eddig csak kalózfelvételek keringtek. Roger Waters, a banda basszusgitárosa ódzkodott is a Vegetable Man megjelentetésétől, mert túlságosan „sötétnek”, baljósnak és befejezetlennek találta – árulta el a zenekar menedzsere, Peter Jenner. Waters azonban 1985-ben maga is elhagyta a Pink Floydot, amely 2014-ben David Gilmour vezetése alatt piacra dobta a The Endless River című albumot.

A CD-gyűjtemény mellett egy hétkötetes sorozatot is megjelentetnek, a könyvek azonban csak 2017-re várhatók.

A Pink Floyd 1973-ban napvilágot látott, The Dark Side of the Moon című korongja, amelyet nagy részben szintén Syd Barrett mentális problémái inspiráltak, máig a történelem egyik legnagyobb példányszámban eladott albumja: 45 millió darabot vásároltak belőle világszerte. Az 1979-es The Wall-t pedig sokan emlegetik úgy, mint a huszadik századi zenetörténet legjobb lemezét.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?