Erdély Disneylandje lesz Untold-univerzum?

Fekete kenyér, füstgép és tündérek is szerepeltek az idei Untold fesztivál első sajtótájékoztatóján, amelyet a kolozsvári Chios vendéglő teraszán tartottak. A szervezők főleg az épülő brandről számoltak be, amely az Erdélyhez köthető sztereotípiákra épül – ahogy azt Bukarestből látják. Lesz tehát az Untold-univerzumban sötét rengetegtől és Drakulától titokzatos máguson keresztül dák történelemig minden, csak éppen a régiónkban élő magyar, szász stb. népek létezéséről, legendáiról és hagyományairól feledkeztek meg tökéletesen a brandépítők.

Bogdan Buta, a fesztivál főszervezője felvázolta az elképzelést: az Untold – óhajuk szerint – túllép egy fesztivál határain: olyan lesz, mint Disneyland a nagy mesegyár számára, saját karakterekkel, történetekkel, arculattal. Ez utóbbiban a mindent mozgató Mágus, a tündérek, a tükrök, a sötét erdők szerepelnek majd fő motívumként. No meg a Hegy, amely – Alexandru Bătinaş arculatépítő szerint – a dák történelem néma tanúja itt ezeken a tájakon. Szintén ő volt az is, aki úgy vélekedett, Erdély azért olyan varázslatos hely, mert „ti, erdélyiek itt védve vagytok a földrengésektől.”

"Erdély jelen pillanatban Románia legsikeresebb brandje, az Untold pedig a legjobb fesztiválja. A kettő összeillesztésével szeretnénk létrehozni hosszú távon az UNTOLD Univerzumot: az erdélyi vidék varázsának az éjszaka mitológiájával való összekapcsolását. Mivel Kolozsvár régóta Erdély figyelmének központja, a fesztivál a régió történelméből meríti varázsának erejét. A főszereplő A Varázsló, ő az egyedüli, aki ezt a két világot össze tudja kötni, ő az egyetlen, aki az időben tud utazni és a múlt varázsát a jelenbe tudja röpíteni. Neki jellegzetes erdélyi szimbólumai vannak: a Tükör a világok közötti kaput jelképezi, a hold pedig bevilágít mindent, ami láthatatlan, aLíra csillagkép mondája Orpheusz nevéhez fűződik, kinek éneke bárkit megszelidít és elvarázsol. A varázslatos mesei hangulatot a többi elem egészíti ki – az életre kelt fák, a tündérek, stb. – ezek megtalálhatóak lesznek a fesztivál keretében belül, illetve a díszletben is" - írják a szervezők a Maszolhoz eljuttatott közleményükben.

A rendezvény idei jelmondata: Untold – az éjszaka és a varázslat fővárosa. Valóban nagyon erős kezdés után (első évében már megkapta az Év Brandje és a Legjobb Nagy Fesztivál elismeréseket) viszonylag könnyű volt meggyőzni a DJMag toplistájának 5 első zenészét, hogy vegyenek részt a kolozsvári buliban. Az előadott jegyek és bérletek alapján már 44 országból érkeznek fesztiválozók, a közel 150 fellépő zenéjére pedig tíz helyszínen tombolhat majd a közönség. Eddig 45 ezer bérlet kelt el. 

Videó is készült már, ezt itt lehet megnézni

Az augusztus 4-étől 7-éig tartó Untoldra, amint arról mi is írtunk, szédületesen megugranak az ingatlanok bérleti díjai, ennek ellenére a szervezők arról próbálják meggyőzni a kolozsváriakat, hogy ingyen fogadjanak be otthonukba fesztiválozókat. A "Vegyél örökbe egy Untoldost"-kampányt a kolozsvári Mihai Huțanu kezdeményezte és azt szeretné elérni vele, hogy Kolozsvár Európa legbarátságosabb városa legyen. "Az ötlet onnan ered, hogy sokkal nagyobb volt az igény a szállásokra, mint amennyit a fesztivál biztosítani tudott. A kampány végére azt szeretnénk, ha mintegy 8000 kolozsvári felajánlaná a lakását a fesztiválozók számára, így elérnénk a 10.000 szálláslehetőséget" - írják a szervezők. 

A rendezvénytől egyébként nem idegen a jótékonykodás (sem), a Drakula-mítoszt például idén is véradási kampánnyal kötik össze, több alapítvánnyal együttműködve hátrányos helyzetű gyerekeken segítenek. Akárcsak tavaly, most is ingyenes Untold-bérletet kapnak azok, akik színtízesre érettségiznek, egy turisztikai irodával együttműködve pedig az Untold-karkötőért cserébe kedvezményben részesülnek azok, akik a fesztivál után még néhány napig itt maradnak Erdélyben és beutazzák a vidéket.

Hogy a hangulatot máris belopják a kolozsváriak (egyelőre csak a médiában dolgozók) tudatába, a szervezők füstgépet is bevetettek, a finom borok és harapnivalók mellé fekete kenyeret is kínáltak, zárásképpen pedig a „tündérek” (balerinák) is megjelentek, füstben és lila fényben táncot lejtve:

A mindent mozgató varázslót egyelőre csak a plakáton láttuk, de a következő hetekben jó eséllyel feltűnhet Kolozsváron.

A fesztiválról többet itt lehet megtudni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?