Új helyszínen látható a Bányavirág és a Bányavakság Marosvásárhelyen

Székely Csaba Bányavirág és Bányavakság című színműveit Sebestyén Aba rendezésében a Yorick Stúdióval együttműködésben mutatta be a Tompa Miklós Társulat. A számos fesztiválszereplést, vendégjátékot és szakmai elismerést követően a két sikerprodukció újra szerepel a Tompa Miklós Társulat műsorán.

A Bányavirág alkotói a már említett Sebestyén Aba rendező mellett Lukácsy Ildikó díszlet- és jelmeztervező,  Czerán Csaba zenei munkatárs, Sebesi Sándor videós,  Aszalos Attila világosító. A szereposztás tagjai Viola Gábor, Bányai Kelemen Barna, Nagy Dorottya, Gulácsi Zsuzsa, valamint újra Kovács Botond.

„Sebestyén Aba rendező tébolyult bohózati elemeket is élvezettel használva, totálisan felbomlott, zűrzavarral teli világot mutat a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a Yorick Stúdió közös produkciójában, amelyet a Nemzeti Színházban láthattunk. Temérdek fantáziadús játékosság tobzódik a darabban, ami szinte törvényszerűen azzal jár, hogy néha csökken az iram, vannak eszelős csúcspontok, majd kicsit döccen a ritmus, hogy aztán újra nekilóduljon a produkció.” – írta Bóta Gábor a darabról.

A Bányavakság szereplői: Szakács László, Nagy Dorottya, Ördög Miklós Levente, Bányai Kelemen Barna, Czikó Julianna, díszlet-jelmez: Bartha József, díszlettervező-asszisztensek: Bajkó Blanka és Hotykai Evelin. Maszk: Benő Kinga. Zene: Boros Csaba. Zenészek: Fazakas Attila, Pál Tamás, Sándor László. Rendező: Sebestyén Aba.

Az alkotócsapatról Kovács Dezső kritikus így vélekedett: „Mindannyian fegyelmezetten, odaadással játszanak, nem mellesleg hibátlan artikulációval. Az intim kamarajáték a rusztikus, pici szobával, a hegygerinces, szarvasagancsos, giccses óriásposzterekkel (amelyek egyúttal mozgó keretként nyílnak, s zárják a szűkre szabott teret), ihletett, groteszk miliőt teremtenek. (Díszlet-jelmez: Bartha József.) Az élőzenei betétek jótékonyan követik a játék lélegzetvételeit; a címben idézett ironikus falvédőszlogen mellé a szeánsz végére az épülő szebb jövő szimbóluma, árpádsávos címerpajzs társul. A marosvásárhelyiek POSZT-ra is beválogatott előadásának víziója sötétlően komor, mégis mulatságos. Igaz, közben néha elszorul a torkunk.”

A BÁNYAVIRÁG 2016. május 22-én, vasárnap 19.00 órától, míg a BÁNYAVAKSÁG május 23-án, hétfőn 19.00 órától tekinthető meg – ezúttal  új helyszínen – a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében. Jegyek válthatók a Kultúrpalota jegyirodájában, a színházi jegypénztárban és a www.biletmaster.ro honlapon.

Kimaradt?