UNITER-díjas lehet A nyugalom, B. Fülöp Erzsébet és Bocsárdi László

Közzétette a Romániai Színházi Szövetség (UNITER) a legmagasabb szintű romániai színházi elismerés idei várományosait. 

Az idei díjkiosztón is több magyar jelöltnek drukkolhatunk. Az UNITER díjátadó gálát ebben az évben május 9-én, hétfőn szervezik meg, ezúttal nem Bukarestben, hanem a nagyváradi Regina Maria Színházban.

A színházi szakmát tömörítő szervezet vezetősége úgy döntött, hogy az életműdíjat idén Gigi Căciuleanu koreográfus, Luminița Gheorghiu színésznő, Vladimir Găitan színész, Victor Ioan Frunză rendező, Maria Miu díszlettervező, valamint Anca Măniuţiu színikritikus, színháztörténész kapja.

Nyilvános már a különdíjasok névsora is, ezek: Adrian Enescu színházi zeneszerző, Bács Miklós kolozsvári tanár, mint „a fiatal színésznemzedék mentora”, Matei Vişniec, mint a legtöbbet játszott romániai kortárs drámaíró, és Eugen Ţugulea, aki a testület indoklása szerint „a színháznak és költészetnek áldozott életért” kapja az elismerést. 

A huszonnegyedik alkalommal megszervezésre kerülő UNITER-gálára három kritikus választotta ki a jelölteket: Claudiu Groza, Doina Papp és Cristina Rusiecki.

A romániai magyar művészek és produkciók közül a következőket jelölték idén UNITER-díjra:

B. Fülöp Erzsébetet (képünkön) a Legjobb Női Főszereplő kategóriában, az Anya szerepéért, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának produkciójában, A nyugalomban;

A Bartis Attila regénye alapján színre vitt A nyugalom című darabot a Legjobb Rendező (Radu Afrim) és a Legjobb Előadás kategóriákban;

A Kolozsvári Lucian Blaga Színház produkcióját, Tadeusz Słobodzianek: A mi osztályunk című, román nyelvű darabját Bocsárdi László rendezésében a Legjobb Előadás kategóriában.  

A teljes jelöltlista itt tanulmányozható román nyelven. 

Kapcsolódók

Kimaradt?