Márton Áron püspökre emlékeznek Csíkszeredában

Ünnepi emléknapot szervez Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága és Hargita Megye Tanácsa a Márton Áron püspökké szentelésének 77. évfordulója alkalmából február 12-én Csíkszeredában.

A magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság Márton Áron Emlékévet hirdetett, és ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott felkérésre Hargita Megye Tanácsa, aminek eredményeként egész éves, Áron püspök személyéhez méltó rendezvénysorozatot szerveznek, a megyei tanács alintézményei – a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, a Hargita Kiadóhivatal –, valamint a Pro Patria Egyesület, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és a Márton Áron Gimnázium társszervezésében.

Az emléknap egyben az emlékév nyitórendezvénye lesz, ünnepi szentmisével és a Szentegyházi Gyermekfilharmónia hangversenyével kezdődik a Csíksomlyói Kegytemplomban 10.30-kor, a misét Jakubinyi György érsek celebrálja. 17 órakor kiállítás nyílik Márton Áron életéről a Márton Áron Főgimnázium MAGház klubtermében, köszöntőt mond Gaal Gergely, a Márton Áron Emlékév Programbizottság elnöke, a kiállítást Tamás József segédpüspök nyitja meg, a kiállított munkákat Lázár Csilla, a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum igazgatója ismerteti. 17.30-tól ünnepi emlékműsor kezdődik a főgimnázium dísztermében, amelyen fellép az iskola kórusa, Vrencsán Anita népdalénekes, Bilibók Attila színművész, valamint Györfi Erzsébet és Molnár Anna énekes.

„120 éve született Erdély nagy püspöke, Márton Áron. A név hallatára bennünk, székelyföldi magyarokban hevesebben dobban a szív, de nemcsak az erdélyi magyarok, hanem az anyaországiak is tisztelettel tekintenek a nagy püspökre, ezt a tiszteletet juttatták kifejezésre akkor, amikor Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága Márton Áron Emlékévet hirdetett. Hargita Megye Tanácsa örömmel tett eleget a felkérésnek, és csatlakozott a rendezvénysorozathoz” – nyilatkozta Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?