Megemlékezés Marosvásárhelyen: minden magyarban él egy Petőfi

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Maros megyei szervezete 2000 óta, a költő egész alakos szobrának felállításától kezdve minden év január 1-én megszervezi a születésnapi megemlékezést Petőfi Sándorra. Pénteken is összegyűlt 70-100 ember a Kossuth és az Arany János utca kereszteződésénél álló kis parkban.

Az egybegyűlteket Kilyén Ilka, az EMKE Maros megyei elnöke köszöntötte, aki ismertette a megemlékezés rövid programját, beszélt a nap jelentőségéről, majd Ötvös József vártemplomi református lelkipásztornak adta át a szót. A lelkész többek közt elmondta, hogy látta Petőfi anyakönyvi kivonatának eredetijét, amely tulajdonképpen egy új oldal első bejegyzése.

„Az ő nevével kezdődik egy új oldal az anyakönyvben, az ő nevével kezdődik a magyar költészetben is egy új fejezet” – fogalmazott Ötvös, aki Petőfinek a világirodalomban elfoglalt helyéről is beszélt, illetve arról, hogy annál találóbbat, hogy „szabadság, szerelem”, nem írt le senki. „Minden magyarban él egy Petőfi, és akinek nyelvében és szívében is él, az nem csak a nevében magyar” – mondta ünnepi beszédében Ötvös József.

Kilyén László színművész a költő Karácsonkor című versét szavalta, majd koszorúzással és Petőfi-dalokkal ért véget a rövid megemlékezés. 

Kapcsolódók

Kimaradt?