Petőfire emlékeztek Marosvásárhelyen

Az Erdélyi Magyar Kulturális Egyesület Maros megyei szervezete az idén is megemlékezett Petőfi Sándor születésnapjáról, a költő Marosvásárhelyen álló szobránál.

Lőrincz István, a Ludas utcai református templom lelkipásztora tartott emlékbeszédet Petőfi Sándor szobránál január 1-én, azokra a szállóigévé vált Petőfi-idézetekre alapozva beszédét, amelyek a magyar közösség, illetve a saját családjának is a mindennapjaiban gyakran előfordultak.

Például, mikor gyerekként barátaival estig játszott, az édesapja ezzel a Petőfi-strófával szakította félbe a játékot: „véget vetnek a zenének és hazamennek a legények” – idézte saját élményeit a lelkész.

Kilyén Ilka, az EMKE Maros megyei elnöke ünnepi köszöntőjében elmondta, az EMKE által 2000-ben felállított Petőfi-szobornál minden évben megemlékeznek a költő születésnapjára. A szoborállítás jó ötlet volt, a Hunyadi László által megörökített költő egész alakos szobra hozzátartozik a városhoz, a magyar közösség magáénak érzi, hiszen azóta minden január elsején, hol többen, hol kevesebben, de összegyűlnek, hogy Petőfi-dalokat énekeljenek, hogy megemlékezzenek. „Van folytatása a 15 évvel ezelőtt elindított kezdeményezésnek, jól sikerült az idei is” – mondta a maszol.ro-nak Kilyén Ilka.

Az ünnepségen Lőrincz István elszavalta Petőfi Sándor A rab című költeményét, majd az EMKE, a Lórándffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület és a Székely Színház Egyesület koszorúit helyezték el, Petőfi-dalokat énekeltek, végül a Székely és a Magyar Himnusszal zárták a megemlékezést.

Kimaradt?