Jubilált a Kolozsvári Magyar Adás, Boros Zoltáné az első Életműdíj

Fennállásának huszonötödik évfordulóját ünnepelte a Kolozsvári Televízió Magyar Szerkesztősége a Kolozsvári Magyar Operában csütörtök este.

A kolozsvári magyar adás először 1990. január 3-án sugárzott műsort, úgy, hogy a munkaközösség spontánul szerveződött meg. Otthonról hozott felszereléssel kezdtek dolgozni az 5 évvel korábban megszüntetett bukaresti magyar adás egykori munkatársai, élükön a stúdió alapítójával, Csép Sándorral – idézte fel a kezdeteket ünnepi beszédében Pákai Enikő főszerkesztő. Bardocz Sándor is a hőskorra emlékezett, amelynek ő maga is aktív résztvevője volt: arra, hogy a már évek óta máshol dolgozó egykori rádiósok és tévések a forradalom napjaiban már összegyűltek a Donáth úti épület előtt, bementek az üresen álló ingatlanba, és nekifogtak a munkának. A hivatástudat lendítette őket át a kezdeti nehézségeken.   

A munkaközösség emléklappal köszönte meg Márkus Etelkának és Bardocz Sándornak, hogy a kezdetektől, azaz 25 éve hűségesek a szerkesztőséghez. A Kolozsvári TV magyar adását támogató KTV Egyesület az első főszerkesztő, Csép Sándor emlékére díjat alapított. Az Életműdíjat Boros Zoltán, a bukaresti Magyar Adás nyugalmazott vezetője kapta meg, és Csép Sándor Díjjal jutalmazta a munkaközösség Miklós Sándor vágó munkáját is.

Szerdán a többi kisebbségi szerkesztőség ünnepelt ugyanazon a színpadon: a német, zsidó, ukrán és roma műsorok készítői. December 18-a ugyanis Romániában a kisebbségek napja. Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának képviseletében a csütörtöki ünnepségen Somai Gyöngyi köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében az egymás mellett élő népek kapcsolatának fontosságát hangsúlyozta ki – azt, hogy mennyire fontos megismerni egymás hagyományait és kultúráját. Ebben a közszolgálati televízió kisebbségi műsorainak jelentős szerep jut, hisz a magyarul, németül, cigányul stb. megszólaló műsorokat minden esetben román felirattal látják el, hogy a többségi nemzethez tartozó nézők is nézhessék, érthessék azt.

Önök, ti beköltöztetek az erdélyi magyar emberek otthonába! – jelentette ki a szerkesztőség tagjainak Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke. A Kolozsvári Magyar Adás most nehéz helyzetben van, tette hozzá Hegedüs, de nagyon fontos közszolgálati munkát végez, és sok-sok jó gondolattal és biztatással túllesznek ezen a mélyponton. Az RMDSZ nevében is ígéretet tett, hogy ezentúl is támogatni fogják a kezdeményezéseiket, hisz a stúdió munkájának is része van abban, hogy a magyar emberek itthon érzik magukat Erdélyben.

Az ünnepségen Béres Melinda és Márkos Albert Bartók-duókat adott elő, majd az Ördögtérgye Néptáncegyüttes, az Operett Group Projekt és a Jazzybirds szórakoztatta a közönséget.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?