Beindul az egész napos magyar adás a Kolozsvári Rádióban

Várhatóan már jövő év március 15-től beindul az egész napos magyar nyelvű rádióadás a kincses városban. A Kolozsvári Rádió magyar szerkesztősége kedden külön frekvenciát kapott erre a célra az Országos Audiovizuális Tanácstól.

A Kolozsvári Rádiónak ítélte keddi ülésén az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) a 98,8 Mhz-es ultrarövid hullámú frekvenciát. A döntés révén ezen a hullámhosszon – Marosvásárhelyhez hasonlóan – Kolozsváron is beindulhat a huszonnégy órás magyar nyelvű rádióadás. Eddig a magyar szerkesztőség a román szerkesztőséggel osztozott ugyanazokon a frekvenciákon.

Rostás-Péter István, a Kolozsvári Rádió főszerkesztő-helyettese a döntés előzményeiről a Maszolnak elmondta: az intézmény hivatalosan a kisebbségi adások szórására igényelt új frekvenciát a CNA-tól a magyar szerkesztőség javaslatára. „Nem csak taktikai megfontolásból vonatkozott az igénylésünk kisebbségi adásokra. Valóban lesznek olyan műsoraink, amelyek a nem magyar kisebbségekről is szólnak majd” – magyarázta.

A CNA ülésén az audiovizuális tanács RMDSZ által delegált tagja, Turos Lóránd javaslatára szavazta meg – több más frekvenciával együtt – a testület a 98,8 Mhz-es frekvencia odaítélését a Kolozsvári Rádiónak. Szintén az ő indítványára  ítéltek oda egy új, ulrarövid hullámú frekvenciát a Marosvásárhelyi Rádió magyar adásának is. Turos a Maszolnak elmondta, a döntés egyöntetű volt. „A köszolgálati rádiónak volt egy frekvenciaigénylési prioritáslistája, amelyet én terjesztettem a CNA elé. A listán tíz frekvencia szerepelt, köztük a kolozsvári és a marosvásárhelyi. A CNA objketív kritériumok alapján mindegyiket jóváhagyta" – magyarázta.

Március 15-én indulna

Tájékoztatása szerint a magyar szerkesztőségnek legtöbb egy kalendáriumi év áll a rendelkezésére az adás beindítására. „Nem is fogjuk elkapkodni. Meglátásom szerint és a marosvásárhelyi tapasztalatok figyelembe vételével kell három-négy hónap, amíg startra készen állunk. Meg merném kockáztatni, hogy indulásunk időpontja a rádió születésnapja, március 15-e lesz” – fogalmazott a főszerkesztő-helyettes.

A továbbiakról elmondta: hamarosan elkészítik a dokumentációt a műsorrácsról, az adás lebonyolításának műszaki feltételeiről és a megnövekedett gyártási költségek fenntarthatóságáról. „Bizonyítanunk kell, hogy meg tudjuk valósítani a vállalásainkat” – tette hozzá Rostás-Péter István, akinek reményei szerint valóban meglesznek az egész napos magyar adás sugárzásához szükséges anyagi feltételek is.

Derűlátását arra alapozza, hogy a következő év költségvetésének tervezése éppen most zajlik. „A marosvásárhelyiek annak idején kénytelenek voltak egy már korábban megszavazott, szűk büdzsével indulni, nekünk azonban esélyünk van bevinni a tervezetbe a működésünkhöz szükséges tételeket” – mondta a főszerkesztő-helyettes.

Egyelőre csak Kolozsváron fogható

Rostás-Péter István tájékoztatása szerint az egész napos magyar adás Kolozsváron és szűken vett környékén lesz vételezhető a 98,8 Mhz-es ultrarövid hullámú frekvencián. A jelenlegi, 95,6-os frekvencián a román nyelvű adást sugározzák, szintén huszonnégy órában. A Kolozsvári Rádió emellett középhullámú, illetve további ultrarövid hullámú frekvenciákon is szórja műsorait nyolc megyében. Ezeken továbbra is felváltva sugározzák a magyar és a román nyelvű adásokat. 

A terv azonban az, hogy idővel valamennyi frekvenciának megtalálják a "magyar" párját, így az egész napos magyar adás nyolc megyébe juthat majd el. Ez azonban időigényes folyamat lesz. "Ezért nem is tudok most határidőkben gondolkodni, de nagyon lényeges, hogy 98,8-as frekvencia megszerzése csak az első lépése a stratégiánknak, amelynek a lényege a leválás a román szerkesztőségtől" – vázolta elképzeléseiket Rostás-Péter István.

Kemény lobbi kellett a döntéshez

A főszerkesztő-helyettes arra számít, hogy rövid távon csökkenni fog a magyar adás hallgatóinak száma, ha megszólalnak az új frekvencián. Kiesik ugyanis az adáskörzetükből azoknak a hallgatóknak egy része, akik eddig a 95,6-os ulrarövid hullámon követték a magyar adást. "Ez volt az ára ennek a döntésnek, ezt felvállaljuk. Arra is számítunk, hogy a következő időszakban nem lesz mérhető hallgatottság-növekedés, de ez természetes. Rá kell várni legalább egy-másfél évet amíg az első konkrét eredmények megjelennek" - magyarázta.

Arra a kérdésünkre, hogyan sikerült a döntéshozókat meggyőzni az egész napos kolozsvári magyar adás létjogosultságáról, Rostás-Péter István kijelentette: az érdekérvényesítés különböző csatornáihoz folyamodtak. "Kemény lobbi áll a döntés mögött, ezt másképp nem is lehetett volna megvalósítani" - jelentette ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?