Szombattól egész napos magyar rádióadás lesz Marosvásárhelyen

Március másodikától – amint azt a maszol.ro már jelezte – egész naposra bővül a román közszolgálati rádió marosvásárhelyi területi stúdiójának magyar nyelvű műsora, amely lefedi az egész Székelyföldet.

A változás nyomán a román és a magyar nyelvű műsorok ultrarövid hullámhosszon külön frekvenciára kerülnek, így az egész napos magyar adást a 106,8 megahertzes frekvencián lehet vételezni – közölte pénteken az MTI-vel Szász Attila, a marosvásárhelyi rádió magyar adásának főszerkesztője. Ezzel a marosvásárhelyi rádió a leghosszabb adásidővel rendelkező romániai magyar közszolgálati médiummá válik.

radio egesznapos hirszerkesztok ae

A magyar szerkesztőségnek eddig délelőtt 11 óra és délután 6 óra között volt műsorideje, szombattól viszont hétköznapokon reggel 6 órától este 10-ig lehet hallgatni, hétvégén pedig reggel hétkor kezdődik a műsor.

Szász Attila szerint kissé csökken az adáskörzetük, hiszen a szórványnak számító Mezőség egy részén nem fogható az új frekvencia. Emellett Marosvásárhelyen bizonyos lakótelepeken a vasszerkezetű panelekben is lehetnek vételi problémák, de azok idővel kiküszöbölhetők technikai fejlesztések révén. „Ugyanakkor adáskörzetük jelentős részében, így az egész Székelyföldön nagy nyereséget jelent" – magyarázta, lényegesnek nevezve, hogy egész nap megszólíthatják a hallgatókat. 

Kiemelte, hogy a Mezőség sem marad magyar nyelvű adás nélkül, hiszen a nagyobb szórású középhullámú frekvencián a magyar adás továbbra is hallgatható 11 óra és délután 6 óra között.

radio egesznapos kadarzoltan aeAz új műsorrácsban nagy figyelmet fordítanak a Jó reggelt, Erdély! című reggeli műsorukra, amelynek szórakoztató és tájékoztató jellege lesz. Remélik, hogy ezzel növelni fogják hallgatottságukat a városi, aktív lakosság körében, hiszen jelenleg a 45-50 év fölötti személyek hallgatják többnyire a rádiót. A főszerkesztő szerint a rádió vidéken és Székelyföldön nagyon erős, a falvakban 50 százalék fölötti a hallgatottságuk.

Elmondta, hogy az adásidő bővülése nyomán hétköznapokon növekszik a tájékoztató jellegű műsorok száma, délután például elemzőműsor lesz hallható. Hét közben naponta 14 híradójuk lesz, hétvégén 8. Újdonságnak számít, hogy minden nap esti mese is elhangzik.

Szász Attila közlése szerint majdnem háromszor több adásidőt kell legyártaniuk úgy, hogy nem nőtt sem az alkalmazotti létszám, sem a költségvetésük. Ezt a plusz terhet viszont vállalta a szerkesztőség, mert mindenki számára fontos az egész napos magyar nyelvű közszolgálati rádiózás, amely az erdélyi magyarságnak régi célkitűzése, és amely így valósággá válik - húzta alá a főszerkesztő.

Kimaradt?