Luca-napi Magyar Napok, avagy Oszkár sapkában

Amint azt nyáron megígérte a Kincses Kolozsvár Egyesület, Luca napja körül valóban lesznek – idén először – téli Kolozsvári Magyar Napok.

A design már el is készült, a karácsonyi színvilágot idéző kék-arany plakáton Oszkár, a Kolozsvári Magyar Napok kabalafigurája Mikulás-sapkában és csizmában táncol. Úgy tűnik, az erdélyi magyarság egyik legnépszerűbb rendezvényének megszületőben van a kistestvére. Habár a szervezőknek bevallottan nagy anyagi erőfeszítésükbe került, hogy tartsák magukat nyári ígéretükhöz – annál is inkább, mert a Várkert Fesztivál is kiharapott egy részt az évi büdzséből –, december 11-én mégis megkezdődik a téli KMN. Az idei rendezvénnyel egyúttal tesztelik is a közönség igényeit, megpróbálják megsaccolni, hogy van-e jövője, megbírja-e a város a magyar lakossága, és egyáltalán: szükség van-e rá.

Mindezt Gergely Balázstól, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnökétől tudtuk meg, aki sajtótájékoztatón jelentette be az örömhírt Horváth Anna alpolgármesterrel, valamint Csigi Levente és Dobra Imola szervezőkkel közösen.  

A téli fesztivált a nyári KMN költségvetésének egyötödéből szervezik meg, ebből mintegy 80 programra futja, ami nem is baj, hisz nyaranta túlságosan gyakran kerül a közönség választás elé, annyi az egymást átfedő rendezvény, mondta a főszervező.

December 11-e és 20-a között zajlik majd, érthető okokból ezúttal inkább zárt helyszíneken: az ifjúságnak szóló koncerteknek a Sportcsarnok ad otthont, de lesznek koncertek a Diákművelődési Házban is. A rendezvény 11-én, pénteken startol a Music Pubban szervezett Infinity-dzsesszkoncerttel és a Knock Out fellépésével. A belépés erre ingyenes lesz, viszont a Horea Demian Sportcsarnokba szervezett koncert-estek fejenként 15 lejbe kerülnek majd, ebben az árban két együttest lehet meghallgatni minden este.

Szombaton, 12-én a Sportcsarnokban a Bagossy Brothers és a Hooligans, 13-án, Luca napján pedig az Intim Torna Illegál és a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) lép fel.

Következő hétvégén a Diákművelődési Házban (Studház) a Fonográf emlékzenekar – FG4 – koncertezik, erre is 15 lejért lehet belépőt vásárolni az Opera jegypénztáránál vagy a biletmaster.ro oldalon.

A programok színességét tekintve nem marad el a nyári „nagytestvérétől” a téli fesztivál sem, hisz figyelnek a családosokra, fiatalokra, idősekre is – mondta Dobra Imola. Kiállítások, irodalmi estek, városnéző séták, orgonakoncert, táncház, filmvetítések tarkítják a kínálatot, amelybe a Kolozsvári Állami Magyar Színház az év végi miniévadával is bekapcsolódik, a rendezvénysorozatot pedig a Kolozsvári Magyar Opera zárja, a Csárdáskirálynő 100 éves jubileuma tiszteletére játszott operettel.

Adventi időszak lévén beiktatnak egy disznóvágást is, erre 19-én kerül sor a Bulgakov udvarán.

A téli fesztivál költségvetése 60.000 euró, vagyis éppen annyi, amennyibe a Kolozsvári Magyar Napok első, 2010-es rendezvénye került. Az összeg nagyrészét a Nemzeti Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alap finanszírozza, de a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal is kivette részét a támogatásból. A szükséges anyagiak egynegyedét helyi vállalkozók állják, tudtuk meg Csigi Levente szervezőtől.

„Még soha nem láttam Oszkárt sapkában” – jegyezte meg Horváth Anna. Az alpolgármester asszony kijelentette, különösen örül a téli fesztiválnak, hisz a karácsony előtti időszaknak sajátos hangulata van, amely a találkozásoknak, koncerteknek is meghittséget kölcsönöz. „Hiszek benne, hogy ez a rendezvénysorozat is beépül a város életébe, és néhány év múlva a kolozsvári magyarok szeretett és várt eseménye lesz” – tette hozzá az elöljáró.

A téli Kolozsvári Magyar Napok programja rövidesen elérhető lesz a KMN honlapján és facebook-oldalán. A nyomtatott programok a kezdés előtt körülbelül egy héttel fognak megjelenni. 

 

Kimaradt?