Derű, csend és kékség a Nagy Dalma textilművész munkáiban

Elemek – fények – évszakok címmel nyílt gyűjteményes kiállítás Marosvásárhelyen a Bernády Házban, ahol kerek évfordulós születésnapja alkalmából lépett a közönség elé Nagy Dalma textilművész.

A tárlaton, amely december 5-ig látogatható, a képzőművész textilmunkái mellett főleg pasztellek, grafikák és vegyes technikával készült alkotások láthatók, amelyeket 2000-től napjainkig készített. Nagy Miklós Kund művészeti író nyitotta meg a kiállítást és méltatta Nagy Dalmát, a Köpecen, 1945-ben született művészt, aki a kolozsvári Képző- és Iparművészeti Fősikolán diplomázott 1973-ban, mint gobelintervező művész, Maria Ciupe  tanítványaként. A főiskola éveiben a nyomott- és jaquard textil, valamint az ipari formatervezés kurzusait is látogatta. A grafika iránti vonzalma középiskolás tanulmányai során alakult ki Nagy Pál művésztanárnak köszönhetően Marosvásárhelyen. Nagy Dalma a ’90-es évek elején kezdett festeni, először olajjal és akvarellel, majd pasztellel és akrillal, illetve vegyes és egyéni technikákkal. Rendszeresen 1991-től állít ki festményeket, rajzokat is, textilmunkáival számos alkalommal bemutatkozott, egyéni és közös tárlatokon egyaránt.

Az Elemek – fények – évszakok címet viselő tárlatról a méltató elmondta, különleges,  sejtelmes hangulatú, körbevesz a kék, a fehér, a derű és a nyugalom. A címek is Nagy Dalmára vallanak, hiszen olyan címeket adott, mint például a Fehéren-fehéren-fehér átlibben, vagy a A tavasztündér köpenye, A hókirálynő uszálya, amelyek különleges életérzést sugároznak, akárcsak az alkotások, legyen szó akár pasztellről, akár akrillról, vagy grafikáról.

Nagy Dalma nagy szervező is – hívta fel a figyelmet Nagy Miklós Kund – , mindig csinál valamit, neki köszönhető a textilművészek állandó kiállítása, az Ariadné nevet viselő rendszeres tárlat, ahol a marosvásárhelyiek mellett, az ország különböző részein élő alkotóknak nyújt lehetőséget a bemutatkozásra, ráirányítva ugyanakkor a képzőművészet kedvelők figyelmét is a művészetnek erre a műfajára. 

Kapcsolódók

Kimaradt?