Textilben kifejezett érzékenység a Kultúrpalotában (GALÉRIA)

A műfaj különlegességére, a hangulataira, az érzelmi különbözőségeire hívta fel a figyelmet Cora Fodor és Nagy Miklós Kund az Ariadné textilművészeti kiállítás megnyitóján.

A Kultúrpalota földszinti kiállítótermeiben negyven alkotó több mint ötven munkája látható. Az ország más-más részeiből érkezett művészek hagyományos eszközökkel készült szőnyegeket, függönyöket, ruhákat, kevésbé hagyományos kompozíciókat, dekoratív alkotásokat állítottak ki. Az érzékenység érthető is  – hangsúlyozta Nagy Miklós Kund, hiszen „női” alkotásokról van szó: a negyven művész közül ugyanis mindössze egy férfi, Victor Giungiu, aki Temesvárról érkezett Marosvásárhelyre.

Bandi Kati összeállítását emelte ki többek közt mindkét méltató, az Ég és föld között címet viselő kompozíció öt ruha tulajdonképpen, középen a menyasszony viseletével, oldalt a színes, vagy sötét alkotásokkal, amelyeket az örömanya, vagy más hozzátartozó viselhet. „Sok-sok líraiság uralkodik a teremben” – fogalmazott Nagy Miklós Kund. Kolumbán Kántor Zita Kártyavár című kompozíciója kinagyított és csipkeszegéllyel ellátott családi fényképekből készült, Puskai Sarolta 100-150 darabból álló Esőben forgó szél-szivárvány című műve a karácsonyfát juttatta eszébe a műelemzőnek, annál is inkább, hogy ugyanabban a teremben kapott helyet Nagy Dalma a Hókirálynőhöz címzett faliszőnyege is. Fokozza a hangulatot az ugyanott látható Mariana Gheorghiu Skandináv mesék című párnakompozíciója is.

A tárlat összességében családi melegséget, nőies érzékenységet, különleges hangulatot áraszt.

Kimaradt?