Székelyföld betonkopjafákkal – lapszámbemutatót tartottak Csíkszeredában

Előadással egybekötött lapszámbemutatón ismertették a Székelyföld kulturális havilap friss számát kedd este a csíkszeredai Székelyföld Galériában. A lapszám illusztrátora, Szigeti Csongor Gábor révén a közönség megtudhatta, hogyan és mikor kerültek a városközpont betonoszlop-maradványaira kopjafamotívumok.

Vetített előadással egybekötött bemutatón ismertették Csíkszeredában a Székelyföld kulturális havilap októberi lapszámát. A Székelyföld Galériában a közönséget köszöntő Lövétei Lázár László főszerkesztő elárulta, a bemutató meghívottjával, Szigeti Gábor Csongorral a kászonaltízi Minimum Party művészeti tábor idei kiadásán találkozva született meg a folyóirat illusztrálásának ötlete azokkal az intermédia-alkotások felvételeivel, amelyekkel a csíkszeredai születésű művész az utóbbi bő évtizedben jelentkezett.

Így kerültek be például a kászoni hegyekben, az említett táborban létrehozott Menekültek című kiállítás felvételei is a lapszámba. A bemutatón elhangzott, hogy a kászoni erdőben mogyoróágakból szerkesztett, fenyőgallyakkal burkolt, majd alufóliával borított emberméretű „szobrok” fóliatakaróban melegedő menekültekre emlékeztetnek. A kászoni projektben páran maguk is fóliával bevonva ültek be a szobrok közé, olykor meg-megmoccanva a kiállítás látogatóinak közeledésére.

Az 1980-ban Csíkszeredában született, jelenleg az egri Eszterházy Károly főiskola vizuális művészetek tanszékének munkatársa vetített előadásán azt is megtudták az érdeklődők, hogy 2003-ban, egy Betonkopja címet viselő köztéri beavatkozás eredményeként maga készítette a városközpontban ma is látható, a Szabadság-tér mellett torzóban maradt építkezés betoncölöpjeinek figyelemfelhívó kopjafa-mintáit.

A lapszámban szereplő projekt-felvételek érdekes tartalmat tagolnak az októberi lapszámban. Ezennel is súlyos a Disputa rovat, melyben Balla Zsófia A vers hazája című vitaindítójára augusztustól reagálnak erdélyi és magyarországi irodalmárok és esztéták – ezúttal Kolozsvárról Balázs Imre József, és Pécsi Györgyi Budapestről. A lapszám (teljes tartalomjegyzék elérhető itt hargitakiado.ro) továbbá, a szépirodalmi kínálat mellett Oláh-Gál Elvira interjúját is tartalmazza Kendeffy Mária grófnővel.

Kapcsolódók

Kimaradt?