Megnyílt Szepessy Béla kiállítása a Székelyföld Galériában

Simplicissimus, azaz a legeslegegyszerűbb címmel nyílt meg péntek este a csíkszeredai Székelyföld Galériában Szepessy Béla nyíregyházi grafikus kiállítása. A közvetlen hangvételű tárlatnyitón frissen megjelent katalógusa keletkezéséről is mesélt a kiállító.

Az élet egyszerű igazságairól, sámánizmusról, történelmi valóságról- és ezek összefüggéseiről kaphattak összképet péntek este Szepessy Béla grafikustól a csíkszeredai Székelyföld Galériába érkezők. Házigazdájaként Lövétei Lázár László, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője nyitotta meg az estet.

A tárlatot Túros Eszter csíkszeredai művészettörténész nyitotta meg, aki hagyományos- és digitális grafikai technikák bravúros művelőjeként mutatta be a kiállítót. A székelyföldi alkotótáborokba gyakran járó grafikust ezután a szovátai Siklódi Zsolt grafikus közreműködésével, a KorkéP Képzőművészeti Egyesület sorozatában megjelent grafikai katalógusáról kérdezte Kassay L. Péter.

Az esten személyes történetek sorát kapták a jelenlévők: a katalógust szerkesztő, nemrég elhunyt Antall István kulturális újságíróról- és grafikusról, a történelemírás és művészettörténeti vélekedések valóságalapjáról, vagy a képzőművész maja kultúra csodáit felfedező utazási élményeiről.

A nyíregyházi grafikus a baráti beszélgetések hangulatában zajló kiállításmegnyitón felfedte: a kiállítása címe, a Simplicissimus - mely egyben a Csíkszeredába egyúttal elhozott, Grafikák címmel megjelent katalógusa egyik fejezetcíme is -, voltaképpen Széchenyitől származik, aki naplói tanúsága szerint ezzel a címmel szeretett volna folyóiratot megjelentetni.

Kimaradt?