Udvarhelyszéki kis előadóművészek mérik össze tehetségüket

A hét végén három körzetben szerveznek vetélkedőket fiataloknak Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont társszervezésében.

Móra Ferenc vers- és prózamondó verseny

Gagyban október 23-án, pénteken környékbeliek állnak színpadra a Móra Ferenc vers- és prózamondó versenyen. Huszonkettedik éve, hogy a népszerű íróról elnevezett helybéli iskola és a Móra Ferenc Alapítvány tehetségkutató céllal szervezi e versenyt, életkor szerinti kategóriák, illetve műfajok szerint díjazva a legjobbakat.

A Bán József tanítóról elnevezett, nemrég teljesen felújított kultúrotthonban 10 órakor kezdődik a rendezvény, melynek díjosztására a déli órákban kerül sor. Közel harminc versenyző nevezett be Rugonfalváról, Kissolymosból, Csekefalváról, Szentábrahámról, Firtosmartonosból, Küsmödről, Etédről, Kőrispatakról és természetesen helyből, akik – előzetes válogatókon kitűnve – településüket és iskoláikat képviselik.

Elindultam szép hazámbul

Ugyancsak pénteken népdalvetélkedőn vehetnek részt a műfaj kedvelői Bögözben. Az iskola és a közművelődésben részt vállaló Bögözi Wass Albert Egyesület meg a Bögöz Községért Egyesület közös szervezésében több éve díjazzák a jó hangú fiatalokat. Az Elindultam szép hazámbul elnevezésű megmérettetésen külföldi testvértelepülések fiataljai is részt vettek az elmúlt években, illetve Csángóföldről, Délvidékről. Idén a magyarországi Ágasegyházáról és a Kolozs megyei Harasztos szórványtelepülésről is beneveztek, kb. 80 jelentkezőre számítanak. A vetélkedőt Sinka Ignác zenetanár kezdeményezte tíz éve, és fő célja a népdaltanulás serkentése a versenyen való részvétellel. A bögöziek szívesen emlékeznek a délvidéki, Kupusztina testvériskolájából benevezett Csizmadia Annára, aki a vetélkedő után nemsokára a Fölszállott a páva verseny Kárpát-medencei győzteseként lett ismert. Tíz órakor a résztvevők körmenetben vonulnak az iskolától a helyi kultúrotthonig, fél tizenegytől köszöntőbeszédek következnek, déli két órakor zajlik a kiértékelő és a díjazás.

„Tegyünk úgy, mintha igaz lenne”

Farkaslakán október 24-én, szombaton délelőtt 9 órától rendezik meg a gyermekszínjátszó-találkozót, melyre több helyi és környékbeli csoportot meghívtak. Többéves kezdeményezés eredménye a rendezvény, melynek helyi szervezője a Tamási Áron Alapítvány és a Farkaslaka nagy szülöttje nevét viselő tanintézet. Elnöke, Hadnagy Jolán óvónő elmondta: idén látszólag mérsékeltebb a részvételi szándék, ami egyrészt annak tulajdonítható, hogy az iskolás korosztályú tanulók több környékbeli versenyre is készülnek párhuzamosan. A meghívóban ezt olvashatjuk: A „tegyünk úgy, mintha igaz lenne” pillanatok összekapcsolják a gyerekkort és a színházat. A színházban valóssággá válik az elképzelt jövő, az elképzelt szereplők, a kitalált történetek. Pont úgy, mint a gyerekek játékaiban. Ezért is életbevágóan fontos, már a legkisebb gyerekek számára is, a színház.

A rendezvény színhelye a Tamási Áron Művelődési Ház.

Kimaradt?