Elhunyt Vekerdi József nyelvész, és cigány-néprajzos

89 éves korában elhunyt Vekerdi József Széchenyi-díjas nyelvész, illetve indológus, aki a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Eötvös József Collegium egykori igazgatója, továbbá az Országos Széchényi Könyvtár nyugalmazott osztályvezetője is volt, írja az MTI.

Vekerdi Eötvös-kollégistaként az ELTE  latin-görög-orosz szakán diplomázott, később az orosz tanszéken volt adjunktus, majd 1957 és 1959 között bebörtönözték. 1960-tól a Chinoin segédmunkásaként dolgozott három évig, majd az Országos Széchényi Könyvtár munkatársa, később a nemzetközi csereszolgálati osztály vezetője, a rendszerváltás után pedig egy évig az Eötvös Kollégium igazgatója is volt.

Fő kutatási területe a cigány néprajz és nyelvészet volt, de ezen túl szanszkrit irodalmat is fordított. A nyelvtudomány kandidátusa fokozatot 1955-ben, míg a doktorit 1979-ben szerezte meg. 2000-ben Dajavati Modi Visva Szanszkriti Szamman-díjat kapott, két évvel később Széchenyi-díjjal tüntették ki a magyarországi cigány szubkultúra, valamint a szanszkrit nyelv és irodalom kutatásában, fordításában és közkinccsé tételében végzett munkájáért.

Kimaradt?