Szórványünnep Belényesen: Fekete-Körös Völgyi Magyar Napok

Kórustalálkozóval, a Zsiskú János-szórványdíj átadásával és a debreceni Hajdú Táncegyüttes fellépésével zárult vasárnap délután Belényesen a harmadik alkalommal megtartott Fekete-Körös Völgyi Magyar Napok. Szeptember 4-én, pénteken Várasfenesen a néptánccsoportok léptek fel, 5-én, szombaton Köröstárkányban tartottak családi napot, itt átadták Bartók Béla-mellszobrát, este pedig Nagy Feró és a Beatrice koncertezett.

A vasárnap délutáni ünnepi istentiszteleten Réman Elek István belényesi református lelkész Pál apostol efézusbeliekhez írott levelére és a 100. zsoltárra alapozva hirdette az igét. A lelkipásztor többek között arról beszélt, hogy Isten dicséretének, az istentiszteletnek az igehirdetés és az imádság mellett az egyik fő eleme az éneklés.

Az istentisztelet közben a belényesi vegyeskart hallhatták az egybegyűltek, mellettük a kisnyégerfalvi, a köröstárkányi, a várasfenesi baptista és az Ászáf tinifi nevű Belényes környéki ifjúsági baptista kórus szolgált, a katolikus egyház képviseletében Boldis Zoltán és Tóth Piroska örvendeztette meg a hallgatóságot énekével.

Ez követően a lelkész többek között Szabó Ödön RDMSZ-es parlamenti képviselőt, Grim Andrást, a Bihar megyei RDMSZ szórványért felelős ügyvezető alelnökét, Adrian Domocoş belényesi polgármestert és Gheorghe Costin nemzeti liberális párti parlamenti képviselőt is köszöntötte.

„Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet” – Bethlen Gábor fejedelmet Fenesi Tibor, a Bihar megyei tanács munkatársa idézte, aki hangsúlyozta: az eredményeket látva ismét bebizonyosodott, hogy érdemes megszervezni a szórványnapokat. Szintén szórványvidékiek, a Sebes-Körös völgyiek üdvözletét tolmácsolta, Grim András, aki elmondta: erős közösségek ezek, hiszen meg tudták őrizni kultúrájukat és identitásukat.

Rudyard Kipling Ha… című versével indította beszédét Szabó Ödön, aki arra emlékeztette: nehéz körülmények között is, támadásnak kitéve, vagy csalódottan, de ha jól megy sorunk, akkor is meg kell őriznünk emberségünket. Adrian Domocoş polgármester megbecsüléséről és támogatásáról biztosította a magyar közösség tagjait és képviselőit.

Az istentiszteletet szeretetvendégség követte, majd a Zsiskú János-szórványdíj átadására és a Hajdú Táncegyüttes előadására a művelődési házba gyülekeztek helybeliek és vendégek. A szórványdíjat ez évben az örvéndi Mérai István vehette át. A közgazdász – mint Grim András méltatásából kiderült –, dolgozott Élesden és Nagyszalontán, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület főkönyvelője és magánvállalkozás gazdasági igazgatója volt. Két év kihagyással ugyan, de 1990 óta az alsólugasi RMDSZ körzet helyi tanácsosa volt, például a helyi magyarság földvisszaigényléseihez és az örvéndi közbirtokosság megalakulásához is segítséget nyújtott. Mérai István Szabó Ödöntől vette át a díjat, utóbbi elmondta: nem véletlenül nevezték el Zsiskú Jánosról, az egykori lelkész „igazi táplálója volt az összefogásnak” és segített abban, hogy a szórványközösség megtalálja a helyét. A Sebes-Körös menti szórványközösségben Örvénd az egyik büszkeségünk, a településen, ahol a 20 százalékot alig haladja meg a magyarság aránya, magyar polgármestere van a községnek.

„Nem szétszórjuk egymást, hanem magunkhoz gyűjtünk másokat is, más nyelvűeket, más vallásúakat és így együttesen emeljük fel közösségeinket ott, ahol élünk” – mondta a képviselő, aki bejelentette: terveik szerint jövőre egyszerre szervezik meg 3. Fekete-Körös Völgyi Magyar Napokat és az első Sebes-Körös menti Magyar Napokat.

Kimaradt?