Modern román képzőművészek tárlata a Kultúrpalotában

A marosvásárhelyi Kultúrpalota képzőművészeti kiállítótermeiben két tárlatot nyitott meg Mana Bucur, a Képzőművészek Szövetségének Maros megyei elnöke és Nagy Miklós Kund, kiállítások és alkotók méltatója, képzőművészeti monográfiák szerzője.

Az eseményen Nicolae Vrînceanu is jelen volt, valamint Angela Tomaselli festőművész, aki egyéni tárlatával a felső szintet foglalta el.

A munkák egy része a Factum 2015 nevet viselő, idei szászhermányi alkotótáborban készültek, ahol 36 képzőművész vett részt, akiknek a mozaik volt a fő feladatuk, mozaikban gondolkodtak, mozaikban alkottak.

Nicolae Vrînceanu ügyvéd Szászhermányban 2002-ben hívott össze első alkalommal egy tábornyi képzőművészt, hogy kedvükre alkothassanak, azóta rendszeresen szervez alkotótáborokat, és nem csak gyűjti a műalkotásokat, de tárlatok keretében be is mutatja azokat a nagyközönségnek.

Nagy Miklós Kund rendkívülinek nevezte a kiállítást, amely két hétig látogatható Marosvásárhelyen, és amely a legnívósabb kortárs román képzőművészeket vonultatja fel, de nem zárja ki a magyar alkotókat sem. Néhány név a kiállítók közül: Ioana Lavinia, Amelia Gherasim, Gheorghe Pogan, Torino Bocaniciu, Mircea Moldovan, Vioara Dinu, Mana Bucur, Gheorghe Mureșan, Jakobovits Márta, Dimény András.

A kétnyelvű tárlatnyitón Vrînceanu elmondta, hogy miért szereti Marosvásárhelyt, és miért érzi otthonosan magát, ha a városban tartózkodik: mert Bernády György polgármester egy kultúrvárost épített, ahol értik és értékelik a művészetet.

Angela Tomaselli 46 festménnyel jelentkezett, többnyire utazási emlékeit örökítette meg, épületeket, templomokat, utcákat, műemlékeket. Az 1943-ban Vâlcea megye Brezoi településén született művész a Nicolae Grigorescu Képzőművészeti Főiskolán tanult, több egyéni és közös tárlaton mutatkozott be itthon és külföldön egyaránt.

A kiállítás két hétig látogatható a Kultúrpalota földszinti kiállítótermeiben.

Kapcsolódók

Kimaradt?