Eredményes nyarat zár a bonchidai Épített Örökség Helyreállító Központ

Idén két alkalommal vehettek részt az épített örökség helyreállítása iránt érdeklődő egyetemisták és szakmabeliek a bonchidai Bánffy-kastélyban a július 18. és augusztus 1-je, illetve augusztus 8. és 22-e között megszervezett képzéseken.

A kéthetes képzések első napjain a résztvevők a helyreállítás elméleti, módszertani és technikai elveit ismerhették meg hazai és külföldi szakemberek előadásai során, ezt követően pedig tíz napig gyakorlati műhelyekben dolgozhattak a kastély helyreállításán. Ellátogattak a tordai sóbányába, a gyulafehérvári várba, ahol a kulturális örökség hasznosításának példáival találkoztak.

A gyakorlati műhelyekben az ácsok szaruállások elkészítésével foglalkoztak, megismerve a hagyományos ácskötéseket; az asztalosok – ez évtől immár önálló műhelyben – a bútorhelyreállítás mozzanatait sajátíthatták el. A kőfaragók a szerszámokkal és kőtípusokkal való ismerkedés után profilokat és növényi mintákat faragtak. A kőművesek műhelye volt a legmozgalmasabb, hiszen a falazatjavítás és megerősítés mellett boltíveket és boltozatot építettek, dekorációs technikákat (freskó, stukkó, sgraffito) próbáltak ki, és a júliusi, illetve augusztusi szakképzés résztvevői egymás munkáját folytatva végezték el az egykori konyhaépület nyugati homlokzatának javítását, helyreállítását és többrétegű vakolását. Így a kőművességet választó diákok munkája járt a leglátványosabb eredménnyel.

Mindkét képzési modul nagy érdeklődésnek örvendett, 30-31 diák részvételével zajlott, akik Magyarországról (3), Franciaországból (3), Belgiumból (2), Luxemburgból (1), az Egyesült Királyságból (5), Görögországból (1) és Romániából (46) érkeztek.

A szakképzés támogatói az Európai Unió, a Romániai Építészek Szövetsége (UAR), a Nemzeti Kulturális Alap, az Interetnikus Kapcsolatok Hivatala és a Bethlen Gábor Alap.  

 

Kimaradt?