Kastélyokról tartanak konferenciát a Sapientián

A PONT Csoport 2015. augusztus 17-én a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári épületében (Tordai út, 4.) szervezi meg a Kastély Erdélyben – stratégiák és fejlesztési modellek projekt első konferenciáját.

„A rendezvény helyszíne és időpontja nem véletlenszerű. A konferenciát a Kolozsvári Magyar Napok második napjára tervezzük, hiszen a Kolozsvári Magyar Napok a kolozsvári és erdélyi kulturális élet maghatározó eseménye, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, pedig fontos alappillére az akadémiai életnek” – írják a civil társulás képviselői a maszol.ro-hoz eljuttatott közleményükben.

A rendezvényen résztvevők 6 tematikus munkacsoportban dolgozhatnak, amelyeket szakértők vezetnek:

1.            Műemlék-helyreállítás, konzerválás, restaurálás

2.            A kastélyok modern kultusza

3.            Kastélykertek rehabilitációja

4.            Kastély és turizmus

5.            Vidékfejlesztés

6.            Kastélyok a jogrendszer útvesztőiben

A konferencia programja, a jelentkezési űrlap, illetve több információ a projektről a www.kastelyerdelyben.ro honlapon található meg.

„A kastély szó figyelemfelkeltő. Érdeklődés kíséri. Nosztalgia övezi. Ugyanakkor mindenkit szomorúsággal tölt el bizonytalan helyzetük. A kérdés – mit tehetünk velük? – gyakran zavart kelt. A kastély csak egy szó, viszont az épületek és területek, melyeket ez a szó képvisel, kulcselemei kulturális örökségünknek.

Valószínű, hogy a kastélyok képviselik Erdély legszámottevőbb épített kulturális örökségét (a várak és kúriák mellett), viszont a bennük rejlő lehetőséget nem használjuk ki kellő mértékben. A kommunizmus, majd Románia bizonytalan gazdasági helyzete eddig nem tette lehetővé ezen épületek rehabilitációját, restaurálását.

Az erdélyi kastélyok a turizmus és a kultúra általi helyi és regionális fejlődés, a kis- és középvállalkozói szektor fejlesztésének lehetnek eszközei olyan beavatkozásokkal, tevékenységekkel, amelyek során sikerül kihasználni úgy magukat az épületeket, mint a hozzájuk tartozó területeket.

Szeretnénk hozzájárulni egy hálózat, egy stratégia és egy hosszútávú jövőkép kialakításához annak érdekében, hogy az erdélyi kastélyokat gazdaságilag és társadalmi szempontból is értékesíthesse a közösség. Mindezt helyi és regionális tervek és stratágiák kialakítása révén, amelyek a restauráláshoz szükséges alternatív forrásokat vonzanak be. Ezek mellett pedig egy szakértői hálózatot is ki szeretnénk építeni” – vallják magukról a Kastély Erdélyben projekt kezdeményezői.

 

Kimaradt?