Tehetséges fiatalok bemutatkozását támogatja az RMDSZ

Tehetséges fiataljainkat meg kell ismertetnünk közösségünkkel, és eljött az ideje annak is, hogy még nagyobb hangsúlyt kapjon a komolyzene Erdélyben – hangsúlyozta Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató rendezvény székelyföldi turnéjának fontosságát hétfőn Csíkszeredában.

A népszerű magyarországi esemény sajtótájékoztatóját követően Hegedüs Csilla rámutatott: az RMDSZ kiemelt célkitűzése a kulturális értékek feltérképezése és megismertetése, hiszen ezek a közösségépítés elengedhetetlen elemei, nem csupán velejárói.

„A szövetség kiemelt támogatója ennek a székelyföldi turnénak és az előválogatónak is. Örvendünk a kezdeményezésnek, mert az erdélyi komolyzene széleskörű népszerűsítése lehetőség arra, hogy tehetséges gyermekeink itthon és külföldön is bemutatkozzanak, a szakmájukban képzeljék el jövőjüket, a közösség megbecsült tagjai legyenek” – tette hozzá az ügyvezető alelnök.

Kiemelte: az augusztus 5-i előválogatóra eddig közel harmincan jelentkeztek, a jelentős érdeklődés következtében pedig a szervezők július 30-ig tolták ki a jelentkezési határidőt. Az ország minden pontjáról érkező fiatalok bemutatkozását a magyar közszolgálati televízió, az MTVA is műsorára tűzi. A komolyzene iránt érdeklődők pedig augusztus 6–8. között Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Székelyudvarhelyen tekinthetik meg a magyarországi verseny győzteseit.

Molnár Levente operaénekes, a projekt megálmodója, az ARTST’ART4U Alapítvány létrehozója úgy értékelte, az erdélyi magyarság és a komolyzenei szakma is nyitott a kezdeményezésre, mindez pedig megalapozhatja a turné hagyományossá tételét. „Fontos, hogy olyan lehetőséget biztosítsunk gyermekeinknek, amely által a nagyvilágban is bemutatkozhatnak, eredményeket érhetnek el. A Virtuózok röviden arról szól, hogy nekünk, kulturális szakembereknek feladatunk Erdély és a magyarság jó hírének a nagyvilágba juttatása” – értékelt Molnár Levente.

„A magyarországi tehetségkutató kibővítésénél az volt az alapcélunk, hogy olyan gyermekekhez is eljussunk, akiknek nincs lehetőségük felutazni Budapestre, illetve kifizetni a különböző utazási költségeket. A műsorban már nagyon sokszor bebizonyosodott, az által, hogy egy fiatal miniszteri keretből hegedűt kaphat, a művészi pályáját sikeresebben el tudja kezdeni” – fogalmazott Peller Mariann, a Virtuózok tehetségkutató műsor producere. Elmondta, az RMDSZ és Molnár Levente segítségével Erdélyben is folytathatják a felvállalt missziót: a tehetséges fiatalok felkarolását.

A sajtótájékoztatón jelen volt még Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja is. A székelyföldi koncertsorozat és előválogató esemény fő támogatója a Romániai Magyar Demokrata Szövetség. További támogatók: Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, Hargita Megye Tanácsa, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?