Hegedüs: a római limes kutatása és turisztikai hasznosítása egyedi lehetőség

,,A Római Birodalom határvonalát jelző régészeti leletek feltárása Románia számára ez idáig nem volt prioritás. Kevesen tudnak arról is, hogy a több európai országon áthaladó római limes egyik legjelentősebb szakasza országunkon halad át. Ilyen tekintetben is kötelességünk a tudományos kutatása, illetve turisztikai hasznosítása, amely a munkahelyteremtést is ösztönzi a különböző idegenforgalmi szolgáltatások révén” – jelentette ki Hegedüs Csilla kulturális tárcavezető annak a miniszteri rendeletnek az aláírásakor, amely az Országos Limes Program létrehozását és lebonyolításának kereteit, illetve a program országos bizottságának hatásköreit szabályozza.

Az országos program célja az, hogy egybefogja azokat a régészeti kutatásokat, amelyek a Római Birodalom határvonalának feltárását eredményezik, ugyanakkor előkészítik a szükséges dokumentációt a limes-nek az Országos Műemléklistára, illetve az UNESCO világörökségi várólistájára való felterjesztéséhez. A program országos bizottságának legfőbb hatásköre ennek a tevékenységnek a koordinálása, tagjait pedig a szakterület tanulmányozásával foglalkozó hazai múzeumok, kutatási intézmények és egyetemek nevesítik majd.

,,A programot három partnerintézmény – a bukaresti Országos Történelmi Múzeum, a kolozsvári Erdélyi Történeti Múzeum, illetve a sepsiszentgyörgyi Keleti Kárpátok Történelmi Múzeuma – szakemberei ültetik majd gyakorlatba. Szakmai, tudományos munkájuk által Románia is felzárkózhat majd azon európai államok közé, amelyek feltárták már és a kulturális turizmus révén hasznosították is az emberiség kulturális örökségének eme értékét. Be kell hoznunk e téren a hazai lemaradást és ezt a folyamatot szeretné sürgetni a Kulturális Minisztérium vonatkozó rendelete” –emelte ki Hegedüs Csilla az országos programról, amely 2015-től 2017-ig tart majd, és amelyhez anyagi alapokat a kulturális tárca különít el.  

A Római Birodalom határvonala átszeli Erdély és Olténia jelentős részét, és érinti a Bánság, illetve Havasalföld bizonyos területeit. Az Országos Limes Program célja mindezeknek a lelőhelyeknek a kutatása, feltárása és turisztikai hasznosítása.

Kimaradt?