„Barátok közt” kezdődött az idei Régizene Fesztivál

Megkezdődött csütörtök este a Régizene Fesztivál a csíkszeredai Mikó Várban. A megnyitó felszólalói és a zenészek egyöntetűen úgy vélték: elsőrendű erénye a rendezvénynek a „jó csapat”.

Gyors eső utáni párás napfürdőben kezdődött a XXXV. Régizene fesztivál megnyitó ünnepsége csütörtök este Csíkszeredában. Az eseményt évente jelentős médiafigyelem kíséri, méltán hiszen idén az európai rendezvények „katalógusába” is felkerült a műfajban egyedülálló rendezvénysorozat.

A Mikó-vár udvarán hagyományosan berendezett szabadtéri „koncertteremben” a nagy számban jelenlévő sajtósok és a meghívottak köszöntötték egymást, és a jubileumi kiadást. A nyitányban a nyolcadszorra megszervezett Régizene Nyári Egyetem hallgatói és tanáraik közös minikoncertje adta meg az alaphangot.

Szellemes darabválasztással olyan reneszánsz művet készítettek elő, amelynek az utolsó akkordjait - a fúvósok, lantok, marimba, dobok, triangulum harmóniáját követően - ritmikus tapsolással díszítették. Ekként saját, dalszerű tapsuk kíséretében vonultak le a színpadról – egybefonódva a közönség szeretetteli tapsával.

Idén az olasz zene a téma

A hivatalos megnyitóbeszédek sorában elsőként dr. Filip Ignác Csaba, a fesztivál művészeti vezetője szólt a jelenlévőkhöz, olyan idézet-kavalkádot választva a zene mibenlétének érzékeltetésére, amelyek az idő-élet-dallam múlandóságát- és örökkévalóságát tömörítik. Mint elmondta: évente egy bizonyos európai irányvonalat választanak a rendezvény fő vonalául, s míg tavaly a francia, idén az olasz zene dallamvilága a téma.

A középkori reneszánsz és barokk könnyed, temperamentumos dallamait kínálja tehát a harmincötödik fesztivál – mutatott rá Fülöp. Kiemelte a programok sorából a szombati gyereknapot, valamint az esténként 10 órától „intim hangulatban” tartandó koncerteket. Szeretettel köszöntötte a 6 országból érkező 16 együttest, és az értő közönség támogatását is megköszönte.

„Zseniális” szervezői csapat

A társszervező Hargita Megye Tanácsa nevében Burus-Siklódi Botond megyei tanácsos büszkeségének adott hangot, amiért Hargita megyében, Csíkszeredában kapott otthont ilyen hosszú idők óta ez a nívós rendezvény. Mint jelezte, már a fesztivál megkezdése óta figyelmet fordítottak a szervezők a „ráhangolódásra”: Csíkcsicsó, Borzsova, Delne templomai történelmi orgonáinál szervezett koncertekkel már előkészítették az eseményt, miként Erik Türk somlyói kegytemplomban tartott júniusi koncertjével.

A szervező Hargita Megye Kulturális Központja igazgatója, Ferencz Angéla előbocsátotta: közvetlen hangot üthet meg, hiszen „barátok közt”, „egymást közt” vannak a jelenlévők. „Milyen jó egy ilyen zseniális, és tökéletességre törekvő szervező csapatban dolgozni” – fogalmazott az igazgató, hozzátéve, úgyszintén jó érzés, hogy az intézményeknek – Hargita Megye Tanácsának – kiemelten fontos ez a rendezvény, valamint Csíkszereda város is értékes partner, így nagyon jó – ilyen háttérrel – pályázniuk is a rendezvényre.

„Kiemelem Csíkszereda város melléállását, lelki támogatását” – mondta Ferencz Angéla, jelezve: a Régizene Fesztiválok sorában régi hagyomány, emlékplakettel indítva útjára a vendégeket. Mint ilyen, bemutatta a közönségnek azt a falra akasztható, kerámia plakettet, melyet a borszéki Móga Attila szobrászművész alkotott a kulturális központ pályázati kiírása nyerteseként.

Az ünnepi megnyitó első koncertjét a németországi Santenay együttes Pres du soloil című koncertje, majd a 2005-ben alapított olasz La fonte musica együttes bemutatója követte.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?