Könnyed különlegességeket ígér a Régizene Fesztivál

Elkezdődött a visszaszámlálás Európa egyik különleges zenei eseményére: július 9-től egy teljes hétre a muzsikálás és a régizene-oktatás központjává válik Csíkszereda és környéke.

Minden év júliusában régi korok muzsikája hangzik fel Csíkszereda város különböző helyszínein, Csíksomlyón és a környező templomokban – de, idén, Bukarestben is.

Hat országból érkező 16 együttes tart összesen húsz koncertet a Csíkszeredában július 9-én kezdődő Régizene Fesztiválon. A rendezvény nulladik napján, július 8-án kerekasztal-beszélgetésen emlékeznek vissza a Fesztivál kezdő lépéseire és az elmúlt 35 évre a meghívottak Boér Károly moderátor vezetésével. Este fél kilenctől örömzenélés, a Nyári Egyetem tanárainak és diákjainak improvizatív játéka hallható rendhagyó módon a Petőfi Kávéházban, mintegy bemelegítőként a másnaptól induló Fesztiválra.

https://www.youtube.com/watch?v=uRNYPe8-ZKY

A fesztivál ötlete egy 1979-es Kájoni János munkásságára emlékező műsoron merült fel, majd 1980-ban tartották meg az első régizene fesztivált, amelynek kezdeményezői a Barozda és Kájoni együttes tagjai voltak. 1986-ban a kommunista hatóságok betiltották a rendezvényt, amely majd 1990-ben nyitotta meg újra kapuit a nagyközönség előtt.

Helyi értékőrzésben és univerzalitásra nyitásban gondolkodnak

A szervezők által pénteken tartott sajtótájékoztatón Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője köszönetét fejezte ki az elkötelezett, nagyon színvonalas munkát asztalra tenni vágyó szervező csapatnak, illetve azoknak a kollégáknak, önkénteseknek is, akik kevésbé látszanak ugyan, de munkájuk nélkülözhetetlen.

Antal Attila, Csíkszereda alpolgármestere tiszteletét és elismerését fejezte ki a szervezők iránt. Elmondta, nagyon örül, hogy annak idején a város segítségével indulhatott újra a fesztivál és fejlődött mai – nemzetközi – színvonalára. Fontosnak tartja, hogy a helyi értékek felkarolása mellett helyet kap és helyet kell, hogy kapjon a továbbiakban is egy ilyen minőségű, egyetemes értékeket felmutató fesztivál is, amely képes nyitni az univerzális kulturális értékek felé is.

A sajtótájékoztatón Hargita Megye Tanácsa képviselőjeként részt vevő Ferencz-Salamon Alpár megyei tanácsos elmondta: 10 éve a megyei önkormányzat főtámogatója a rendezvénynek. Jelezte: a tavalyival megegyező finanszírozásban részesíti idén is az intézményt, és szándékszik ezt fenntartani az elkövetkezőkben is.

Országos hangszerpremier: szerpent

Idén egy nagyon különleges hangszer hallható a Fesztiválon, amely talán először szólal meg Romániában. A szerpent (francia serpent = 'kígyó') kígyó alakzatú, tölcséres fúvókájú hangszer, fából készült, hanglyukakkal, néha billentyűkkel ellátott mély hangolású kürtféleség. Aki kíváncsi a hangjára, ne hagyja ki a La Certae együttes hangversenyét


Részletes programajánlóért látogassanak el a fesztivál honlapjára. A fesztiválon a középkori, reneszánsz és barokk muzsika legrangosabb európai és hazai előadóit hallhatja a közönség, ingyenes koncerteken. 2008-tól kezdődően, a fesztivál keretén belül megszervezett Régizenei Nyári Egyetemen neves előadóművészek és tanárok tartanak mesterkurzusokat, a fiatal és pályakezdő zenészek itt tanulhatnak a régi korok zenéjéről és a korhű, historikus előadásmódot.

Összefogásban a művészetekkel

A koncertlátogató idén színes, krétapapírra nyomott műsorfüzetet kap kézbe, amelynek tartalma nagyon igényesen épül fel. A résztvevő együtteseknek kerámia emlékplakettet nyújtanak át, amelynek elkészítését, pályázat útján, immár másodszorra, Móga Attila borszéki képzőművész nyerte el, ebből is kitűnik a szervezők igyekezete a zene és képzőművészet összekapcsolására. Az idei fesztivál arculata a hagyományhoz híven Mérey András grafikusművész 80-as években megalkotott plakátterveire épít. A kulturális központ reklámanyagként egy DVD-t is megjelentetett, amely részleteket tartalmaz az elmúlt év felvételanyagából.

Felix Mendelssohn-Bartholdy, a romantika korának jeles zenésze vezényletével 1829. március 11-én hangzott el, a szerző, Johann Sebastian Bach halála óta először a Máté-passió. Azóta a zenetörténet ezt a napot tartja szimbolikusan a régizenélés kezdetének.
Dr. Filip Ignác Csaba, aki 8 éve a Fesztivál művészeti vezetője, jelezte: a Nyári Egyetem ügyesebb diákjai számára fellépési lehetőséget biztosítanak majd az egyes koncertek elején, hogy kipróbálhassák magukat a nagyközönség előtt is.

Tanprogram is a Fesztiválon

A Régizenei Nyári Egyetemen idén kilencféle képzésen vehetnek részt a diákok, melyek közül kiemelte az idén induló zenekritika-kurzust, amely a régizene megítélésének problémakörét próbálja körüljárni. Újdonság szintén, hogy az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala támogatásával hét ösztöndíjas helyet tudtak meghirdetni kisebbségi diákok számára, akik között sváb, szász és olasz jelentkezők is vannak.

Mesterkurzusok:

• furulya és fuvola – Széplaki Zoltán (Budapest)
• barokk hegedű – Vitárius Piroska (Budapest)
• ének – Palócz Réka (Budapest)
• csembaló és basso continuo (július 6-10. között) – Erich Türk (Kolozsvár)
• lant és gitár – Kónya István (Budapest)
• viola da gamba és basso continuo – Csata István (Kolozsvár)
• ütőhangszerek a régizenében, ütőhangszeres kamarakurzus: zenei játékok,
rögtönzés, szólamszerkesztés – Kasza Roland és Sudár Balázs (Budapest)
• reneszánsz és barokk táncok (min. 6 résztvevővel indul) – Szabó Anikó (Kolozsvár)
• Új: Zenekritika kurzus – Értékelési szempontok a régizene előadásához (július 7-11. között) – Şorban Elena Maria (Kolozsvár)

Minden hallgató részt vehet reneszánsz együttes mesterkurzuson Csörsz Rumen István (Budapest) irányításával, valamint közös reggeli tánckurzuson Szabó Anikó (Kolozsvár) vezetésével.
A diákoknak lehetőségük lesz a kurzuszáró koncerten kívül a fesztivál koncertjein is fellépni.

A Fesztivál támogatói: Hargita Megye Tanácsa, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, a Bethlen Gábor Alap, a Luxembourg Export Office, a Román Kulturális Intézet, Magyarország Külügyminisztériuma, a Communitas Alapítvány, a szászhermányi Orgonaépítő és Asztalos Kft., a Heineken, A Perla Harghitei, illetve a Garden Proiect.

Szervezők: Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa, Cultura Nostra Egyesület, társszervező: Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata

Kimaradt?