Régizene korabeli csíki orgonákon

Nemzetközi hírnevű orgonista, Erich Türk szólaltatja meg május 21-én, csütörtökön 18 órától a csíkborzsovai Szent József katolikus templom orgonáját.

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál szervezői által kezdeményezett sorozat második orgonakoncertjéhez érkeztünk. A fesztivál előhírnökeként három szólókoncert kívánja felhívni a figyelmet három Csíkszereda közelében fekvő település templomainak történelmi orgonájára, és az országban egyedi hangszerek, korabeli művek szólalnak meg.

A csíkborzsovai orgonát 1861-ben készítette a segesvári Samuel Friedrich Binder egy Beszterce melletti szász faluban, Péterfalván, ahonnan az 1980-as években hozták Borzsovába.

Az orgona képes magas fekvésű barokk, valamint lágyabb, gyengéd hangzásra is, árnyaltakra vagy erőteljesekre, melyek a romantikára jellemzőek. Ily módon a műsor mindkét kor stílusát képviseli, továbbá az erdélyi klasszicizmust is Philipp Caudella által, aki Beethoven szebeni kortársa volt.

Műsoron:

Johann Sebastian Bach (1685–1750): G-dúr preludium és fugaBWV 541

Philipp Caudella (1771–1826): Tema con variazioni G-dúr

Johannes Brahms (1833–1897), Korálprelúdiumokból op. 122 postum:

            2. HerzliebsterJesu

            3. O Welt, ich muß dich lassen

            5. Schmücke dich o liebe Seele

            6. O wie selig seid ihr doch, ihr Frommen

            8. Es ist ein Ros' entsprungen

            9. Herzlich tut mich verlangen         

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809–1847): Orgonaszonáta op. 65 nr. 3

            Con motomaestoso – Andante tranquillo

Erich Türk 1972-ben született Kolozsváron, jelenleg ugyanott a Gh. Dima Zeneakadémián tanít orgonát, csembalót, hangszertant és kamarazenét. Szólistaként és a Transylvania Barokk Együttes, a Balkan Baroque Band és más együttesek tagjaként számos fellépése volt, a legtöbb előadást európai országban tartotta. 2000-ben a bruges-i Nemzetközi J. S. Bach Orgonaverseny díjazottja.

Az orgonakoncert-sorozat utolsó koncertje Csíkdelnén, a Keresztelő Szent János római katolikus templomban lesz június 14-én, vasárnap 18 órától. A koncert ingyenes. Mindenkit szeretettel várunk. 

Kimaradt?