Közeledik a harmadik Lurkó Fesztivál

Harmadjára szervezi meg a Csíki Játékszín és a Kortina Egyesület a csíkszeredai gyermek- és ifjúsági színházi találkozót május 26-31 között. Három magyarországi és öt erdélyi társulat lép fel hat nap alatt, összesen tizenegy produkció lesz látható huszonegy előadásban. Az óvodásokat, kisiskolásokat, kamaszokat változatos kínálattal várja a fesztivál, a családoknak szombaton szabadtéri előadást és vasárnapi színházlátogatást, a tipegőknek első színházi élményt ajánlanak a szervezők, a fesztivál első és utolsó napján pedig az esti előadással nemcsak a tinédzsereket, de a felnőtteket is várja a színházfesztivál.

Az idei vendégek: Bárka Színház (Budapest), Budapest Bábszínház (Budapest), Kerekasztal Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság (Budapest), Brighella Bábszínház (Szatmárnémeti), Lilliput Társulat (Nagyvárad), Puck Bábszínház (Kolozsvár), Arlechino Gyermekszínház (Brassó), Tomcsa Sándor Színház (Székelyudvarhely). A fesztiválon a házigazda Csíki Játékszín társulata a Három arany hajszál című mesejátékát játssza.

A fesztiválon találkozhatunk Gimesi Dóra dramaturggal, akit a csíkszeredaiak a Semmi színpadi szerzőjeként ismerhetnek. Meseadaptációról és mesedramaturgiáról fog előadást tartani, melyet kortárs magyar gyerekdarabok, a győri Vaskakas Bábszínház kiadványsorozatának könyvbemutatójával kötünk egybe.

A fesztivál ideje alatt a Kerekasztal Társulás szakemberei: Hajós Zsuzsa és Nyári Arnold színészeknek és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóinak színházi nevelés témájában tartanak szakmai tréninget. Magyarországon már széleskörben ismert, itthon még nagyon keveset tudunk a színházi nevelésről, a gyerekek és fiatalok színházi élménybe való bevonásának sokágú tárházáról.

A fesztivál előadásairól bővebben: itt lehet tájékozódni. 

A fesztivál műsora ezen a linken érhető el. 

Kimaradt?