Egyedülálló kórushangversennyel kezdődnek a Szent György Napok

Díszbe öltözött Sepsiszentgyörgy. Pénteken kezdődik a Szent György Napok a hagyományos kultúrhéttel, amikor színházi, irodalmi és zenei előadásokra kerül sor a művelődési intézményekben, majd jövő hétvégén három napig tartó vásárral és szabadtéri programokkal ér véget a városünnep.

A szervezők már feldíszítették a várost, a lámpaoszlopokon színes, sárkányos zászlócskák lengenek. Várhatóan jövő kedden lezárják a városközpontot az autós forgalom előtt, és elkezdik építeni a színpadokat, vásári sátrakat.

A Szent György Napok hagyományosan nyitóhangversennyel kezdődik, erre április 24-én, pénteken 19.30-kor a Krisztus Király templomban kerül sor a világhírű, bukaresti Madrigál kórus fellépésével, amelynek önálló műsorát a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum 200 fős Campanella gyermekkara egészíti ki.

A Madrigál kórust a sepsiszentgyörgyi Anna Ungureanu – lánynevén Szabó Anna – vezényli, aki az ugyancsak sepsiszentgyörgyi Emil Pantelimonnal közösen a városnapokon népszerűsíti a bukaresti kórus által 2012-ben indított Cantus Mundi programot is. Sajtótájékoztatón mondták el, hogy a Cantus Mundi program célja minél több gyereket bevonni az együtténeklésbe, a kórusokban való tevékenységbe.

Emil Pantelimon rámutatott, hogy a program civil kezdeményezésként indult, de mára intézménnyé alakult, amely állami támogatást élvez. A Cantus Mundi program kórusok létrejöttét szorgalmazza, a meglévőket támogatja fellépési lehetőséggel, képzéssel és kottacserével.

Emil Pantelimon szerint jelenleg országos szinten egy százalék alatt van azoknak a diákoknak az aránya, akik kórusban énekelnek, de céljuk az, hogy a 3 és 18 év közti fiatalok körében ezt az arányt legalább 10  százalékra emeljék. Anna Ungureanu karnagy hozzátette, rendkívülinek tartja, hogy szülővárosában, Sepsiszentgyörgyön közel harminc kórus működik, ami országos szinten is egyedülálló a lakosság számához viszonyítva. 

Kapcsolódók

Kimaradt?