Betyárvilág: táncjáték Rózsa Sándorról Nagyváradon

Betyárvilág – tánc a mindenkori Rózsa Sándorról címmel április 17-én 19 órakor a nagyváradi Szigligeti Színházban mutatják be a Nagyvárad Táncegyüttes új darabját.

„Több magyart” jeligével hirdették meg az idei évadot, de céljuk, hogy olyan előadásokkal álljanak a nézők elé, amelyeknek kortárs üzenetük is van, mondta Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti vezetője. Rózsa Sándor története a törvényenkívüliség, a bíráskodás és az önbíráskodás témakörét járja körül, a téma pedig ma is aktuális, látva például az Iszlám Állam fanatikusait, akik valamilyen erkölcsi normára hivatkozva járnak el. Az, hogy a  fiatalokat ebben a szellemben  nevelik, felveti a kérdést, hova vezethet mindezt, mondta a művészeti vezető.

Bár meglepő lehet, hogy az előadásnak román díszlet- és jelmeztervezője van Cristina Breteanu személyében, az ő távolibb látásmódja olyan részletekre hívja fel a figyelmünket, amelyeket mi már a sztereotípiák miatt észre sem veszünk, tette hozzá. A ruhatervező, aki első alkalommal dolgozik együtt a táncegyüttessel, elmondta: alaposan tanulmányozta a betyárok korát, mielőtt megtervezte a jelmezeket.

Az előadás zenéje mezőségi, szatmári és dél-alföldi anyagokra alapul, vannak saját dalok, a zeneszerző és a zenei szerkesztő a Palló együttes alapítójaként jól ismert Molnár Szabolcs, a sepsiszentgyörgyi Heveder együttes tagja. A felvételeken is a Heveder játszik, míg az élő zenét a táncegyüttes zenekara szolgáltatja.

A darab időrendiségét nem mindig könnyű követni, alapvetően láthatjuk, hogy egy rendezetlen társadalomban hogyan születnek meg az ideák, és hogyan válnak a negatív hősök pozitív hősökké, mondta László Csaba rendező-koreográfus.

Rózsa Sándor szerepét Rácz Lajos táncolja majd, aki Kerekes Dalmával, Gaschler Beátával, Kovács Norberttel, Lőrinz Hortenziával és Tőkés Zsolttal, a Háromszék Táncegyüttes művészével egyetemben koreográfus munkatársként is részt vállalt az előadásból.

Kimaradt?