Érdekfeszítő embertani kiállítás nyílik Sepsiszentgyörgyön

Te is lehetsz Dr. Csont! – ezzel a címmel hívja az érdeklődőket a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum. Az intézmény a Magyar Természettudományi Múzeum Szóra bírt csontjaink című vándorkiállítását látja vendégül március 13-ától június 30.-ig.

A kiállítás első részében megmutatják, mit és hogyan vizsgálnak az antropológusok, hogyan lehet megállapítani egy többezer éves csontvázról, hogy az az ember, aki valaha volt, milyen korban hunyt el, nő volt-e vagy férfi, milyen betegségben szenvedett. 

„A tárlat történelemmel kapcsolatos része ismerteti a Székelyföldön feltárt Árpád- és középkori temetők embertani leletein végzett legújabb történeti és embertani vizsgálatok eredményeit. Megmutatjuk a székelypetőfalvi, zabolai, kányádi, székelykeresztúri, székelyudvarhelyi, szentábrahámi, csíkszenttamási, csíksomlyói és a szárhegyi templom körüli temetőkbe temetett emberek jellegzetes koponyáit, illetve a csontmaradványokon is nyomot hagyó betegségeket” – olvasható a szervezők felhívásában.

Az arcrekonstrukciók segítségével megelevenedik a történeti korokban élt emberek arca, a köznépé csakúgy, mint az előkelőké. A látogatók „szembenézhetnek” Janus Pannoniusszal és Szent László magyar királlyal, Dobó István egri várkapitánnyal is.

A kiállítás kiegészítő eleme az általános és középiskolai oktatásnak, és érdekes ismereteket nyújt a felnőtt közönségnek is.

Megnyitójának időpontja március 12., 18 óra.

Köszöntőt mond Dr. Korsós Zoltán, a budapesti Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója.

A kiállítást megnyitja: Dr. Pap Ildikó antropológus,  a budapesti Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárának igazgatója.

A kiállítás kurátora Csergő Tibor András, a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum igazgatója.

Házigazda: Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum (Sepsiszentgyörgy) igazgatója.

A kiállítás az NKA támogatásával jött létre.

Kimaradt?