Kolozsvári Rádió 60 – a Donát úti stúdió korgyűrűi

„A számmágia hangalakjának hódolva gondoltuk úgy, hogy a Kolozsvári Rádió idén betöltött hat évtizedére fűzzük fel mindazt, amit egyszerűen csak hatvankodásnak becéztünk magunk között, de a nyilvánosság felé próbáltunk jelezni: a Donát úti stúdió sajtótörténeti mérföldkőhöz érkezett” – írja a maszol.ro-hoz eljuttatott levelében Rostás-Péter István, a rádió főszerkesztő-helyettese.

„Az évforduló önmagában nem több, mint statisztikai adat, ezt próbálta animálni, konotációkkal bővíteni a magyar nyelvű szerkesztőség, amikor az ürügyet nem a klasszikus megemlékezések forgatókönyve szerint igyekezett kihasználni” – folytatódik a levél.

„Változatos és reményeink szerint színvonalas eseménysor kerekedett ki az év folyamán. S a kerekdedség a kezdő pillanatra rímelő záró epizódban nyert konkrét kontűrt. Januárban amerikai útiélményekből nyújtott kóstolót az a fotótárlat, amelyet Zsigmond Enikő és két túratársa mutatott be a rádió halljában, néhány napja pedig vetítettképes tombolás - teázós találkozón újabb korty Amerika szerepelt a menüben, ráadásként csipetnyi norvég impresszióval. A két találkozó között mintegy húsz történet került a füzérre: sajtóklub a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete társszervezésében, kötetbe szerkesztett rádiósjegyzetek bemutatója, Hatvan hang címmel aranyszalagtári válogatás dupla cédés tálalásban, Bartók 44 duóját tartalmazó CD bemutató, a szentlászlói Héjuska gyerekszínház előadása, Keresztes Ildikó koncertje a Magyar Színházban, Rádiómese- pályázat, riportfilm a Kolozsvári Rádióról. Ezt egészítette ki két kóruskoncert a sepsiszentgyörgyi Cantus firmus és a szovátai Maros gyermekkórus jóvoltából, szombathelyi vendégek érkeztek a Tibia kamarazenekar révén és Trio Interbelique címen teltházas sanzon és dalest következett Kolozsvári Magyar Napok részeként. Házigazdaként és társzervezőként a Dzsungel könyve musical változata csendült fel a Rádió koncerttermében líceumi diákok lendületes előadásában. A 2014-es kínálatban szerepelt még nagyenyedi hallgatókkal való közönségtalálkozó és két nívós képzőművészeti tárlat a Rádió Galériájában Kudor Duka István és Balázs László műveiből. Az események anyagi hátterének előteremtésében a közszolgálati rádiózást támogató Donát 160 Egyesület vállalt oroszlánrészt. A születésnapi év eseményei mintegy 2500 személy vonzottak különböző születésnapozó-helyszínekre. A rádió honlapjának augusztusi átszervezésekor bekövetkezett műszaki gondok miatt részben önhibánkon kívül a januárban indított Rádió 60-as blog eltűnt Hatvankodásainknak e fanyar mellékzönge dacára volt azért némi visszhangja: arra mindenképp jó volt ez az esztendő, hogy a Kolozsvári Rádió igazolja, nem csak hangképző sajtószereplő, de történéseket generáló, támogató faktor az erdélyi magyar médiaközegben” – zárja sorait Rostás-Péter István.

Kapcsolódók

Kimaradt?