Két munkatársunkat is díjazták a MÚRE nagykárolyi tanácskozásán

Két munkatársunk is díjat vehetett át a Romániai Magyar Újságírók Egyesületének (MÚRE) nagykárolyi tanácskozásán.

A turisztikai témájú alkotásokra kiírt pályázat egyik díjazottja Antal Erika, a maszol.ro munktársa lett, mellette Bögözi Attila (vasarhely.ro) és az Egyedifilm alkotói csapata kapott díjat. A MÚRE egyik nívódíját Spielmann Sebestyén Mihály kapta a maszol.ro portálon megjelent publicisztikáiért, laudációját Ambrus Attila, a Brassói Lapok igazgató-főszerkesztője mondta el, Benkő Juditot (Kolozsvári Rádió), a másik nívódíj nyertesét Rostás-Péter István, a Kolozsvári Rádió főszerkesztő-helyettese méltatta. Többéves szünet után kiosztották a Pro Amicitia-díjat is, ezt a Maghiaromânia blog szerkesztői kapták, laudációjukat Szűcs László, a Várad kulturális folyórait és az Erdélyi Riport főszerkesztője olvasta fel.

A MÚRE szeptember 19-21 között Nagykárolyban tartotta Épített örökség: a kulturális turizmus és népszerűsítési lehetőségei című tanácskozását. A pénteken és szombaton zajló tanácskozásra ötvennél több újságíró érkezett Nagykárolyba a hazai magyar médiaműhelyek munkatársai mellett magyarországi, vajdasági, felvidéki és kárpátaljai kollégák is. A sajtósokat Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere köszöntötte, majd Rácz Éva, a MÚRE elnöke és Győrffy Gábor, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) újságíró szakának adjunktusa írt alá megállapodást. Ezt követően Vágner Mária az MR1 A hely című riportműsoráról beszélt, majd a MÚRE-tagoknak közgyűléssel, a vendégeknek városnézéssel ért véget a nap.

Szombaton a felújított Károlyi-kastélyban elsőként, Kádár Magor a BBTE oktatója az épített örökség általi városmárkázásról tartott előadást, majd Hegedűs Csilla örökségvédelmi államtitkár a boncidai Bánffy-kastély példájával illusztrálta épített örökségünk hasznosításának módját. Az érmindszenti Ady Endre-emlékház átadása után a MÚRE új kiadványát, dr. Vallasek Magdolna Médiajogi kalauzát mutatták be, és az első világháborúra emlékeztek Karácsonyi Zsigmond, Spielmann Sebestyén Mihály és Benkő Levente részvételével.

Kimaradt?