A Csík Zenekarral és a Quimby-vel ünnepli 15. szülinapját a Gaga

A Csík zenekar és a Quimby a meghívottja a 15-ik születésnapját ünneplő Rádió Gaga hétfő esti rendezvényének a marosvásárhelyi Sportcsarnokban.

 

Miért döntött úgy a rádió vezetősége, hogy éppen ezt a két együttes hívja meg, nehéz volt-e az egyeztetés, mit fognak énekelni, elhangzik-e a Most múlik pontosan kezdetű dal? – ezekre a kérdésekre kaphattak választ az újságírók a Rádió Gaga vezetőitől, illetve a két fellépő együttes tagjaitól a koncert előtt néhány órával szervezett sajtótájékoztatón.

 

A Csík zenekar nem tájegyeséget, nem is származást jelöl, egyszerűen Csík Jánosról, az együttes alapítójáról kapta meg a nevét. A Quimbyé viszont valamivel bonyolultabb történet – ezt most Kiss Tibor mondta el röviden, felidézve a ’80-as éveket, az amerikai Quimby nevű újságot, annak hasonló nevű tulajdonosával történő találkozásukat és a névadás ötletét.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e közös muzsikálás, csupán annyit mondtak a zenészek, az a helyszínen derül ki, természetesen lesz „egy olyan érdekesség, amit még nem csináltunk, úgy fogjuk az egyik dalt előadni, ahogy még soha” – mondta Csík János, akire rögtön rátromfolt egyik zenésztársa: mindengyiket úgy adják elő. A beszélgetésen arról is szó esett, hogy milyen volt korábban és milyen ma a népdal- és népzene feldolgozásainak a magyarországi fogadtatása. Voltak, akik az elején nem értették, mások viszont örömmel hallgatták. Abban megegyeznek a vélemények, hogy az utóbbi tíz évben sokat tettek a népzene népszerűsítéséért. Mert míg korábban csak azok jártak táncházba, akiket ez kimondottan érdekelt, a többség talán nem is tudta, hogy az mi, ma már nagy változás állt be ezen a területen is.

Alapításának 15. évfordulóját ünneplő Gaga Rádió 26 alkalmazottat foglalkoztat, így Erdélyben a legnagyobb létszámú kereskedelmi rádiónak számít – mondta el Nagy István szerkesztő-műsorvezető. Terveik a jövőre vonatkozóan is vannak, a terjeszkedés nincs ezek között, továbbra is négy városban négy frekvencián sugároznak. Bár hivatalos felmérés nem készült a hallgatók számáról, saját forrásra hivatkozva, Hompoth Szilárd igazgató 150-200 ezer hallgatót saccolt meg, akik többsége Maros megyében él, illetve nem csekély számban Hargita, illetve Beszterce-Naszód megyékben. Nagyon sokan hallgatják a rádiót interneten is, visszajelzést kaptak Európa más országaiból és a tengerentúlról is.

Kimaradt?