Bejutottunk szerdán a budapesti Sziget Fesztiválra

Buli, zene, szórakozás, színpadok, fellépők, programok és látogatók kavalkádja – a Sziget Fesztiválon jártunk szerdán.

Szerdán délután már teljes gőzzel üzemelt Budapesten a 22. Sziget Fesztivál. A beléptetés kissé időigényes, hatalmas tömeg igyekszik be a Csepeli Hajógyári Szigetre, fiatalok és idősebbek egyaránt, sorok állnak a Sziget-kártyák feltöltéséért, a fesztiválon ugyanis egyetlen helyen lehet készpénzzel fizetni. 

Beérünk, a Sziget Fesztiválköztársaság útlevelével, amelyben a programok, közlekedési lehetőségek, kedvezmények leírása mellett térkép segíti a tájékozódást a több mint ötven helyszín között. A Sziget hatalmas, bejárni sem igazán lehet egy délután alatt, így a nagyszínpad felé igyekszünk, ahol a Placebo fellépésre várva „zászlóparty” készül. Különféle nemzetek lobogói lengenek a levegőben, majd egy adott pillanatban kiosztják a Sziget zászlókat is, melyeket közösen lengetnek a szerencsések, akik aztán „trófeaként” megtarthatják a Sziget feliratú lobogókat. 

A tömeg hatalmas, színes, vidám, sokan buliznak a zenére, sokan a  fűbe telepedve hallgatják a zenét. A bátrabbak felülhetnek a Szigeteye nevű óriáskerékre, de lehet bungee jumpingozni is. A standoknál folyamatosak a sorok, annak ellenére, hogy a helyiek is elmondják: az átlagárakhoz képest drága a Sziget. A hangulat viszont jó, a különböző sátrakban folyamatosan programokkal várják az érdeklődőket. 

A Kelet Európa vurstli előtt látva a 89 előttire emlékeztető „határőregyenruhát, és a „Hivatalt” úgy döntünk, ide egyelőre nem megyünk be, ezt akármikor megtaláljuk otthon is a napi ügyintézés során. 

Ugyanakkor vidám gólyalábasak billegnek szembe velünk, a tömegben egyszer csak feltűnik „Borat”, leírhatatlan zöld ruhadarabban és lila köpennyel  a vállán, odébb egy Skilrex rajongói csoport várja kedvence fellépését. A Palcebo koncertje közben lassan beesteledik, kigyúlnak a színes lampionok és a fákon a fényfűzérek, és egyre több az ember, a nevetés, emelkedik a hangulat. 

Átsétálunk a  fények alatt a Petőfi Rádió – Volt Fesztivál színpadhoz, a Vad Fruttik előtt is gyülekeznek  már a rajongók. Kissé zavaró, hogy a két színpad közel van egymáshoz, így akarva-akaratlan két koncertet hallunk egyszerre – érdekes a hangélmény. 

Majd lassan kifelé sodródunk, miközben mások befelé igyekeznek – a jegyüzérek már eltűntek. Az otthoni fesztiválokhoz képes itt annyi a különbség, hogy többen és több nyelven kínálják-keresik a belépőket. Van is miért, hiszen még számtalan fellépő, köztük  Lily allen, a Prodigy, a Kiscsillag, Ferenczi György és a Rackajam, Szabó Balázs Bandája, (a teljesség igénye nélkül), civil sátrak, Magic Mirror (filmek, beszélgetések, táncbemutatók) és megszámlálhatatlan program várja a látogatókat augusztus 18-áig, amíg a fesztivál tart.

Kapcsolódók

Kimaradt?