Történelmi időutazásra készülnek Mikházán

A tavalyi sikerből kiindulva, idén újból megszervezik Mikházán a Római napot, kibővítve ez alkalommal a reneszánsz különlegességekkel is.

Az eseményeknek Mikházán a Csűrszínház, a ferences rendi templom és kolostor udvara ad helyet a Maros Megyei Múzeum és a Csűrszínház Egyesület szervezésében augusztus 23-án 2R FESZTIVÁL címen. A szervezők a két történelmi kor hangulatát szeretnék feleleveníteni. A római határvédelmi rendszer Maros megyében húzódó szakasza és ennek részeként a mikházi katonai tábor és település nagy eséllyel pályázhat az UNESCO világörökségi státusra a több országra kiterjedő Római Birodalom Határai világörökségi helyszín részeként. A mikházi ferences kolostor és templom az erdélyi későreneszánsz építészet párját ritkító alkotása, alapítása pillanatától jelentős egyházi, szellemi, oktatási központ.

Az egykori római civilizáció és Dácia tartomány megismertetése és a fejedelemségkori Erdély sajátos kultúrájának népszerűsítése a fesztivál célja – mondták a szervezők, akik a legszélesebb közönségnek szánt események, kulturális és didaktikai jellegű rendezvények és interaktív múzeumpedagógiai foglalkozások segítségével próbálják céljaikat megvalósítani.

A program szerint augusztus 23-án, szombaton a Csűrszínház udvarán korabeli katonai hadgyakorlatokat, gladiátorharcokat tekinthetnek meg az érdeklődők, ugyanakkor megismerkedhetnek a római tartományok lakosainak hétköznapjaival, vagy a ferences templom udvarán a kolostor történetéhez kötődő tevékenységeken vehetnek részt a látogatók.

A Maros Megyei Múzeum és a németországi, magyarországi és romániai partnerintézmények kutatói tematikus sétákat vezetnek a mikházi római katonai tábor és település területén végzett régészeti feltárásokon. Emellett a frissen felszínre került és restaurált tárgyi emlékek is megtekinthetők. A ferences kolostor története iránt érdeklődőket rendhagyó templomlátogatásra hívják.

Három kiállításmegnyitóra is sor kerül

A Rómaiak Mikházán című tárlat a régészeti feltárásokat és az ásatásokból származó reprezentatív tárgyi emlékeket mutatja be. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ipari és Mezőgazdasági Épülettervezési Tanszék hallgatóinak a római limes örökségének hasznosíthatóságáról szóló pályamunkáiból áll az Identitás és kultúra. Három téma, tizenegy terv kiállítás. A római katonai életről szól a Rómaiak Gulliver-perspektívából című makett kiállítás. A Teleki Tékában őrzött mikházi könyvtár gyűjteményéből nyújt képes ízelítőt A ferencesek könyves hagyatéka Mikházán című kiállítás.

Mindezen kívül lesz még vetítettképes előadás, számos interaktív tevékenység, a műhelyfoglalkozásokon kőfaragás, kerámia- és mozaikkészítés, színház, fodrászat, szabóság, cukrászda, borászat, társasjáték és nem marad el a rabszolgavásár sem.

A ferencesek életmódját a kolostori írnok és másoló, a gyógynövényeket termesztő kertész, a papírkészítő és az ötvös által ismerhetik meg a Mikházára látogatók. Este egy közös fáklyás felvonulással zárják a fesztivált. , amelynek fő szervezője a Maros Megyei Múzeum, pertnerintézményei a nyárádremetei polgármesteri hivatal, a Teleki Téka, a Római Limes Kutatóközpont, az Artecotur Egyesület, az Unitarcoop és a Pokoly Társaság, valamint az Európai Unió által finanszírozott Római limes mint európai kultúrtáj Erasmus IP.  melyet az EU Fő támogató a Maros Megyei Tanács.Támogatók továbbá a Bethlen Gábor Alap, a Borpatika, a Archaeomoles, a Cetate Production.

Mikháza megközelíthető kisbusszal: Marosvásárhely (Voiajor Autóbuszállomás) – Mikháza – Vármező/Szováta. Személygépkocsival: Marosvásárhely – Nagyernye – Mikháza útvonalon. Kerékpárral a Marosvásárhely – Jedd – Nyárádszereda – Csíkfalva – Mikháza vagy Marosvásárhely – Marosszentgyörgy – Nagyernye – Székelykál – Iszló – Mikháza útvonalon.  

Kimaradt?