Tudor Giurgiu lesz az idei Ffest zsűrielnöke

Már megkezdődött a benevezések időszaka a diákok nemzetközi filmfesztiváljára, a Ffest-re, amelyre hagyományosan november utolsó hetében (25-29) kerül majd sor – jelentette be Szenkovics Dezső, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem főtitkára, aki egyben a fesztiváligazgatói funkciót is betölti.

A diákok, egyetemisták október 15-éig a világ minden pontjáról benevezhetnek alkotásaikkal, öt kategóriában: rövid (max. 30 perces) fikció, animáció, kísérleti film, nagyon rövid film és dokumentumfilm (antropológiai témakörben) – tudtuk meg Doru Poptól, a BBTE tanárától, aki idén körülbelül 200 beérkező rövidfilmre számít.

A Nemzetközi Diákfilm Fesztivál (Ffest)  rendezvényeinek hagyományosan a Sapientia egyetem ad otthont, de a szervezés, elgondolás három, rokon profilú kolozsvári felsőoktatási intézmény közös munkája: a már említett Sapientia Filmművészet, Fotóművészet és Média szaka mellett a Babes-Bolyai Tudományegyetem Film, Fotó és Média, valamint a Képzőművészeti Egyetem Fotó, Video és Számítógépes Képfeldolgozás szakjai  is teljes mellszélességgel részt vesznek a rendezvényben. Nem csoda, hisz a Ffest-en való részvétel komoly kiugrási lehetőséget jelent a pályakezdő művészeknek. A fődíjjal járó pénzjutalom (1000 €) sem elhanyagolható összeg a rövidfilm-fesztiválok viszonylatában, még európai szinten sem – mondta Eugen Moritz, a kolozsvári Képzőművészeti Egyetem tanára.

A Ffest-nek természetesen eddig is volt honlapja, az idén azonban ez megújul, ahogy alkalmas legyen trailerek bemutatásra és on-line szavazásra.

Egyrészt mert a Ffest a TIFF kistestvérének tartja magát, másrészt mert a Sapientia és a TIFF közti együttműködés egyre gyümölcsözőbb, az idei diákfilm-fesztivál zsűrijének elnöke nem más lesz, mint Tudor Giurgiu. Sőt, úgy tűnik, a rendező-fesztiváligazgatót arról is sikerült meggyőzni, hogy a 2015-ös TIFF-en külön szekcióban mutassák be a Ffest legjobb munkáit.

A nevezés feltételeiről itt lehet mindent megtudni. Ne feledjék, ne feledjétek: a határidő 2014. október 15.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?