Egyetemi falak között próbálgatják szárnyaikat a diák-rendezők

Hatodik alkalommal szervezik meg Kolozsváron a diák-alkotók számára a Ffest-et, vagyis a Diákok Nemzetközi Filmfesztiválját (International Student Film Festival). A versenyre benevezett 126 film alkotóinak többsége a Babeş-Bolyai Tudományegyetem, a Sapientia-EMTE, a Képzőművészeti Egyetem és más felsőoktatási intézmények televízió és filmművészeti szakos diákjai, de néhány olyan egyetemista is versenybe szállt, aki más területen végzi tanulmányait, de szabadúszóként kipróbálja magát a filmkészítésben is – mondta el a fesztivált megelőző, keddi sajtótájékoztatón Szenkovics Dezső, a Sapientia-EMTE kari főtitkára.

A 126 versenyfilmet öt kategóriába sorolták: kísérleti, nagyon rövid, dokumentum, rövid fikció és animáció. A fiatal alkotók a fikciót és az animációt részesítik előnyben, ebben a két kategóriában érkezett be a legtöbb pályamunka. „Örültünk volna, ha több dokumentumfilmet küldenek" – tette hozzá Szenkovics, aki azt is elmondta, hogy 18 percesnél hosszabb filmet csak különösen indokolt esetben fogadnak el a versenyre.

Claudiu Turcuş, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem lektora szerint az egyetemista alkotóknak nagyon fontos lenne, hogy filmjeik a szélesebb közönség elé kerüljenek, és ehhez ideális lett volna például a kolozsvári Győzelem mozi. „A jelenlegi törvénykezés azonban lehetetlenné teszi, hogy diákfilmeket kivigyünk az egyetem falai közül" – állította a BBTE lektora. Így a vetítéseket az Egyetemiek Háza Klubtermében (Színház- Emanuel de Martonne utca 1) tartják majd.szenkovicsek resize

A filmfesztivál ünnepélyes megnyitója csütörtökön, 22-én este 6 órkor kezdődik az Egyetemiek Háza Klubtermében, míg a vetítések pénteken és szombaton 10 és 21 óra között zajlanak ugyanott. A díjátadót a Tiff Házban (Egyetem utca 6. szám) szervezik meg vasárnap 18 órától. A vetítésekre való belépés ingyenes.

A versenyfilmeken kívül több fesztivál – például a franciaországi Borders és az animációs filmekre szakosodott Busho – filmanyagából is bemutatják a legjobbakat, szombaton fél 7-től a műfaj legújabb iskolapéldáját, Jankovics Marcell Az ember tragédiája című filmjét vetítik, ami már csak azért is kötelező tananyag minden leendő szakembernek és műkedvelőnek, mert öt féle animációs technikával készült – mondta Szenkovics.

A romániai termésen kívül Lengyelországból, Franciaországból, Macedóniából, Szlovákiából is érkeztek alkotások, és a szervezők remélik, hogy a jövő évi, hetedik alkalommal tovább bővül a rendezvény nemzetközi jellege.

„Az egyetemistáknak szükségük van a nyilvánosságra, egy platformra, ahol művészként bemutatkozhatnak. És fontos, hogy ez itt, Erdélyben történjen meg, ne csak Bukarestben" – mondta Gabriela Roştaş, a Képzőművészeti és Design Egyetem (UAD) szóvivője.gabrielarostas resize

A filmfesztivál elsősorban diákoknak és filmgyártóknak szól, a nevezés pedig minden olyan romániai és külföldi diák számára nyitott, aki nem kereskedelmi célból forgatta a levetítendő filmeket. A rendezvényen a beküldött művekből kiválasztott filmek levetítésén kívül workshopokra, szemináriumokra és más, rövidfilmgyártást elősegítendő tevékenységekre is sor kerül.

A FFeST Nemzetközi Diákfilmfesztivál szervezői: a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának Filmművészet–média szakja, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Filmművészet, fotóművészet, média szakja, a Művészeti és Formatervezési Egyetem Videó szakja, a Francia Kulturális Központ, valamint más helyi, országos és nemzetközi szervezet, intézmény és alapítvány.

A november 22-én kezdődő, négynapos Ffest programjáról itt olvashatók a részletek.

Kimaradt?