Kerekasztal-beszélgetés Miroslav Krleža dramaturgiájáról

A Robert Raponja által rendezett Miroslav Krleža-dráma, a Léda szerdán, április 16-án este 7 órakor kezdődő előadását követően kerekasztal-beszélgetésre kerül sor a Kolozsvári Állami Magyar Színház emeleti előcsarnokában, Miroslav Krleža dramaturgiája címmel.

A beszélgetés meghívottai Helena Sablić-Tomić, Davor Bobić, Antoaneta Radočaj horvát egyetemi professzorok, valamint Robert Raponja, az előadás rendezője.

Az est házigazdája Visky András, a kolozsvári színház művészeti vezetője. Szerinte „Krležát ismerni tulajdonképpen önismereti játék, róla beszélgetni a horvát színház és irodalomtudomány jeles képviselőivel különleges alkalom. Krležán keresztül közelebb kerülünk egy vadonatúj országhoz, Horvátországhoz, és egy geopolitikai térséghez, amely az Európai Unió révén olyannyira közel került hozzánk.” A rendezvény társszervezője a BBTE Színház és Televízió Karának Magyar Színházi Intézete. A kerekasztal-beszélgetéshez a magyar és a román nyelvű szinkronfordítás biztosított.

Miroslav Krleža (1893-1981) író, költő, drámaíró és esszéíró Zágrábban született, majd Pécsett végezte a katonaiskolát. Anyanyelvi szinten beszélt horvátul, magyarul és németül, de olvasott és beszélt franciául és oroszul is. A várva-várt drámaíró elismerést a Glembay-trilógia hozta meg számára, melynek befejező darabja a Léda, az egyetlen, melyet szerelmi játéknak, majd később karneváli komédiának nevezett el.

Az előadás létrehozásában közreműködött Robert Raponja állandó munkatársa, Massimo Brajković zeneszerző, Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervező, valamint Visky András dramaturg. A színpadi mozgást Sinkó Ferenc jegyzi, a rendező asszisztenseként Molnár Róbert vett részt az előadás megvalósításában. Az élő zenét a kolozsvári Jazzybirds együttes szolgáltatja.

A Léda főbb szerepeit Szűcs Ervin, Györgyjakab Enikő, Hatházi András, Bogdán Zsolt, Kató Emőke játsszák, további szerepekben Orbán Attila, Csutak Réka, Vindis Andrea, Varga Csilla, Kántor Melinda, Sigmond Rita, Balla Szabolcs, Bodolai Balázs, Fogarasi Alpár látható.

A nagytermi előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468), valamint a www.biletmaster.ro oldalon. A produkciót 15 éven felüli nézőinknek ajánljuk.

Kapcsolódók

Kimaradt?