József Attila-est A Magyar Költészet Napján

Április 12-én, szombaton este hat órától kerül sor a Maros Művészegyüttes nagytermében a József Attila-estre, amelynek szervezője az Artecotur Egyesület és a marosvásárhelyi RMDSZ, rendezője Gyéresi Júlia, előadói középiskolás fiatalok.

Sajtótájékoztatón ismertette a közeli és távolabbi terveit az Artecotur Egyesület, amelynek tagjai legközelebb a Magyar Költészet Napja alkalmából mutatkoznak be április 12-én egy József Attila verses-zenés összeállítással.

Vajda György újságíró, az egyesület elnöke felsorolta mindazt a változatos tevékenységet, amelyet megalakulásuk óta szerveztek. A Művészeti Líceum képzőművészet szakos tanulói számára alkotótáborokat szerveznek, kiállítást hoztak létre Kovács Franciska Mária, illetve Kiss Bora alkotásaiból, az idén terveznek egy Demeter Dalma emlékkiállítást és emlékdíjat is szeretnének alapítani.

Május elsején Bálint Orsolyának A kommunizmus öröksége című fotókiállítását nyitják meg. Megszületett egy együttműködési szerződés a Pro Cultura Subcarpatica nevű beregszászi egyesülettel, amellyel közösen szeretnének székely napokat rendezi Kárpátalján és kárpátaljai napokat a Székelyföldön.

Az Artecotur középiskolás fiatalok számára létrehozott egy ifjúsági színjátszó csoportot, amelynek 22 tagja rendszeresen jár a heti két alkalommal tartott képzésre. Színészmesterséget tanulnak, zenét, ritmikus tornát, beszédtechnikát sajátítanak el. Ennek a csoportnak a produkciója a szombaton látható József Attila-est.

A színjátszók számára a városi RMDSZ biztosít próbatermet, illetve nyitott kapukkal fogadja a Nemzeti Színház is, amelynek igazgatója, Gáspárik Attila felajánlotta a próbatermet, sőt még egy együttműködést is lehetővé tett. Az Ariel Gyermek és Ifjúsági Színházzal közös projekten dolgoznak, a Művészeti Egyetemmel szintén együttműködnek. Jó a kapcsolatuk a Spectrum Színházzal, valamint a Mihai Eminescu Ifjúsági Házzal is – számolt be Vajda György.

A továbbiakban Gyéresi Júlia rendezésében Mátyás király történeteit dolgozzák fel, azt pedig egy másik mesedarab, az Alíz Tükörországban követi Faragó Zénó rendezésében, majd egy zenés-táncos produkcióval készülnek Molnár Kinga irányításával. Szeptemberben pedig Akárki címmel egy utcaszínházzal fogják meglepni a vásárhelyieket a város főterén egy kis mozgószínpaddal, öt stációval. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?